Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i CaixaBank han presentat aquest divendres un acord de col·laboració per apropar la pràctica dels esports d’hivern i de muntanya a les persones amb discapacitat. Amb una durada de quatre anys, alguns dels principals objectius són promoure l’esquí i les activitats de natura a les sis estacions gestionades des d’FGC Turisme, a més d’implementar tecnologies accessibles. L’aliança s’ha formalitzat a La Molina (Cerdanya), una de les pistes pioneres en l’àmbit de l’esport adaptat, ja que compta amb un dels centres més avançats per atendre persones amb mobilitat reduïda. De fet, la idea és aprofitar la seva “expertesa i coneixement” per estendre-ho a la resta de complexos de la companyia.
El president de Ferrocarrils, Carles Ruiz, ha dit que l’estació cerdana ha de servir “com a punta de llança” a l’hora de treballar conjuntament en els àmbits de la formació del personal i la millora de les infraestructures, a banda de potenciar activitats que donin a conèixer els recursos disponibles per a tots els tipus d’usuaris, al marge de les seves capacitats.
El Centre d’Esport Adaptat de La Molina funciona des de l’any 2004 i compta amb els recursos i l’equip professional necessaris perquè les persones amb algun tipus de discapacitat puguin gaudir de l’esport, tant durant la temporada d’hivern com a l’estiu. Des d’aquest equipament s’ofereixen classes d’esquí, snowboard i d’altres tipus amb professors experimentats en la matèria.
L’estació compta amb el reconeixement de l’Agència Catalana de Turisme (ACT) com a iniciadora de l’esport i del turisme adaptat. A més, compta amb un premi IAKS, premi d’arquitectura per a instal·lacions esportives avançades de l’Associació Internacional d’Instal·lacions Esportives i Recreatives, pel disseny i funcionalitat de les instal·lacions esportives adaptades. Així, les instal·lacions disposen d’entrades a remuntadors adaptades, com ara a la zona del Bosquet, on té una àmplia extensió de cinta per donar als esportistes més seguretat i equilibri.
A més, el complex disposa de places d’aparcament adaptades, lloguer de material específic per a diferents tipus de discapacitat, fàcil accés als diferents llocs de restauració, així com lavabos adaptats per entrar amb cadira de rodes. Com a novetat d’aquesta temporada, s’ha instal·lat un canviador inclusiu al costat de l’edifici del Centre. A banda de La Molina, les estacions de muntanya d’FGC de Boí Taüll, Vall de Núria, Vallter i Espot Esquí també disposen d’aquesta instal·lació.
Algunes de les activitats turístiques destacables són l’skikart, el tàndem esquí, esquí per a discapacitats visuals o la modalitat 4 Empremtes, on s’usen dos esquís i dos estabils, i les bicicletes de muntanya adaptades (BTT). O bé activitats turístiques com el parc d’aventura o viatges en telecabina, que fan de La Molina una estació referent en instal·lacions i serveis inclusius.
Proves d’alt nivell internacional
Any rere any, l’estació acull proves d’alt nivell internacional d’esport per a persones amb discapacitat, gràcies a les inversions que s’han fet durant la darrera dècada perquè esportistes amb mobilitat reduïda practiquin esquí i snowboard. De fet, La Molina té una llarga tradició en curses IPC (Comitè Paralímpic Internacional), ja que va ser la seu dels Mundials de Para Snowboard IPC l’any 2015 i del 2023, i dels Mundials d’Esquí Alpí IPC el 2013.
També ha organitzat Copes del Món IPC, fonamentalment de snowboard, pràcticament cada temporada. Aquest interès en esdeveniments esportius per a persones amb discapacitat ha permès a l’estació fer les inversions necessàries per adaptar les seves instal·lacions, destacant com a referent nacional en aquest aspecte.
Per la seva banda, el director d’Institucions de la direcció territorial de CaixaBank a Catalunya, Joaquim Macià, ha dit que la col·laboració els permet ampliar la seva estratègia de patrocinis en aspectes socials, de millora de la vida de les persones i d’impuls del territori. De fet, l’entitat financera ja va iniciar aquest procés mitjançant la col·laboració amb Cetursa des del 2018, amb l’objectiu d’apropar l’esquí a persones amb discapacitat.
Actualment, està desenvolupant un ‘Itinerari adaptat sense obstacles’ a l’estació de Sierra Nevada, a Granada, que complementa l’accessibilitat de l’estació, el turisme accessible i oci inclusiu. Es tracta d’un itinerari senyalitzat des de l’arribada de l’usuari al pàrquing fins que es troba esquiant a les pistes, amb zones específiques reservades per agilitzar l’accés.