L'advocat de la PAH demana que s'ajorni el desallotjament del bloc de Salt

El lletrat vol que primer es resolguin els recursos judicial

Noves mesures judicials per intentar aturar el desallotjament del bloc de Salt, fixat per dimecres. El jutge instructor del cas va desestimar divendres una petició de la PAH que demanava l'ajornament del desallotjament. L'advocat de la PAH, Benet Salellas, ha explicat que recorreran avui mateix la decisió davant l'Audiència de Girona i ha recordat que també hi ha un recurs d'empara presentat davant del Tribunal Constitucional.

Per això, Salellas creu que el procés s'hauria d'aturar fins que es resolguin aquests recursos. Paral·lelament, la PAH es prepara per fer front al desallotjament i té confirmada la presència de centenars de simpatitzants que des de dimarts aniran al bloc a fer-los costat.

Falten menys de 48 hores perquè es faci efectiu el desallotjament del bloc ocupat per la PAH a Salt fa més de sis mesos i mig. L'advocat de la PAH, Benet Salellas, ha assegurat que faran tots els moviments judicials que estiguin al seu abast per tal d'aturar la decisió del jutjat d'instrucció número 3 de desallotjar el bloc en data 16 d'octubre.


Inicialment, el jutjat d'instrucció 3 de Girona havia decidit no dictar l'ordre de desallotjament però, en una interlocutòria i a petició de la fiscalia, l'Audiència de Girona va contradir aquesta decisió i va ordenar el desallotjament. La setmana passada, l'advocat de la PAH va adreçar una petició al jutjat que instrueix el cas per tal que aturés el desallotjament. Bàsicament, Salellas argumentava que la PAH ja va presentar un recurs d'empara al Tribunal Constitucional que encara no s'ha resolt i també recordava que hi ha un protocol signat aquest estiu pel president del TSJC i col·legis d'advocats i procuradors, entre d'altres, que demana que no desallotjar persones que puguin estar en situacions de vulneració social. La PAH sosté que les famílies que estan al bloc es troben en aquesta situació. 

Salellas ha explicat que divendres a última hora van rebre la notificació del jutjat informant-los que no atenia les seves peticions i que, per tant, el desallotjament seguia fixat per al 16 d'octubre a les nou del matí. Davant d'aquesta situació, l'advocat de la PAH ha explicat que avui mateix presentarà un recurs davant l'Audiència de Girona reclamant novament que es posposi. 

"No ens aturarem en la via judicial i explicarem els nostres arguments a les instàncies que siguin necessàries", ha assegurat el lletrat que assessora la PAH. Benet Salellas també considera que s'hauria de posposar el desallotjament o bé fins que es resolguin els recursos presentats davant l'Audiència de Girona i el Tribunal Constitucional o bé fins que es doni una sortida per reallotjar de manera "permanent i digna" a les famílies que viuen al bloc. Actualment, viuen a l'edifici ocupat 18 nens i 18 adults.

La setmana passada, l'Agència de l'Habitatge de la Generalitat va demanar per escrit al jutjat que aturés el desallotjament del bloc de Salt. Segons Salellas, aquesta és una petició que el jutjat "no hauria de menystenir" i ha criticat que, per una banda, la societat i fins i tot organismes públics facin pressió perquè s'aturi el desallotjament però, en canvi, la fiscalia continuï insistint en els arguments de la defensa de la propietat privada per defensar el desallotjament.

Moltes mostres de suport

La portaveu de la PAH de Girona, Marta Afuera, ha explicat que les darreres hores abans del desallotjament es viuen amb angoixa però també amb esperança. Afuera ha celebrat que estan rebent mostres de suport des de tots els àmbits i ha destacat que des de dimarts a la tarda s'han organitzat actes lúdics com un concert solidari o projeccions de documentals. La PAH sap que vindran persones d'arreu de Catalunya i també d'altres assemblees de l'Estat per donar-los suport.

"No sabem quanta gent vindrà però sabem que molta gent ens vol fer costat", ha destacat Afuera. Sobre com s'esdevindran els fets el dimecres, Afuera ha reconegut que només saben que està previst que hi hagi un cordó policial i que s'ha canviat l'entrada d'urgències de l'Hospital de Salt -situat molt a prop del bloc- per evitar incidències en el funcionament del centre.

Afuera ha insistit en què aturar el desallotjament és una "qüestió de voluntat política" i ha apel·lat al president de la Generalitat, Artur Mas, a posicionar-se sobre el cas. A més, també ha reiterat que la PAH ha de ser presenta a la reunió fixada pel dia 17 d'octubre a Madrid entre els ajuntament de Girona i Salt i el banc dolent. 

Doris Pérez, una de les dones que viu al bloc amb la seva família, ha explicat que han perdut la por que tenien quan van ser desallotjades per primera vegada del seu habitatge perquè ara tenen la força de tota la plataforma. "El bloc de Salt és un símbol d'esperança", ha manifestat Pérez, que assegura que si els fan fora tornaran a ocupar els pisos.