La Generalitat ha signat un protocol d’actuació amb la Junta d’Andalusia per al desenvolupament d’actuacions de conservació de l’ibis ermità (Geronticus eremita) i la seva reintroducció als Aiguamolls de l’Empordà. Actualment el Departament està treballant en la reintroducció d’aquesta espècie d’ocell a Catalunya conjuntament amb la Fundació Alive. A través d’aquest protocol, la Junta d’Andalusia oferirà assessorament i col·laboració en la reintroducció d’aquesta espècie, així com formació específica en matèria d’aclimatació i treball de camp.
Entre altres mesures, s’impulsarà una prova pilot d’alliberament d’exemplars provinents del Centre de Conservació de la Biodiversitat Zoobotànica de Jerez de la Frontera. Per això, es construirà una gran gàbia d’aclimatació al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, per poder fer aquests alliberaments de forma progressiva. Es preveu que al mes d’abril ja estigui construïda per rebre a partir del maig els primers exemplars d’ibis ermità provinents del zoo de Jerez.
A Andalusia ja fa una vintena d’anys que desenvolupen amb èxit el Projecte Ermità a través del Centre de Conservació de la Biodiversitat Zoobotànica de Jerez de la Frontera, i amb aquest acord s’estableix un marc de col·laboració per tirar endavant la reintroducció de l’ibis a l’Alt Empordà, ha dit el secretari de Transició Ecològica, Jordi Sargatal.
La situació favorable de Catalunya, a mig camí entre l’origen i el destí del viatge migratori d’aquests ocells, es converteix en una gran oportunitat per reintroduir-lo al territori que, actualment, és només una zona de pas. Cada any parteixen desenes d’ibis ermitans des del llac Constança, entre Alemanya, Suïssa i Àustria, fins a la zona de la Janda, a Cadis, on viu una comunitat sedentària. Aquests ocells, criats de forma controlada en zoològics d’Àustria i Alemanya, recorren uns 2.800 quilòmetres sota el guiatge i el suport d’ultralleugers que fan de “mares adoptives” del grup.
Sargatal ha afirmat que la intenció és endegar el projecte com més aviat millor amb el suport de la Fundació Alive. “L’objectiu és aconseguir establir a la zona de l’Empordà una població viable i autosostenible d’ibis ermità que ajudi a la supervivència de l’espècie globalment”, ha declarat el secretari. També es realitzaran accions de conservació i millora de l’hàbitat com ara la restauració i el manteniment de pastures i closes.
Totes aquestes accions es completaran amb el seguiment de les bandades que creuen la zona per facilitar la coexistència amb els ibis reintroduïts, estabilitzar el grup i evitar-ne la dispersió.
L’ibis ermità
L’ibis ermità és un tipus d’ocell que es va donar per extint als països mediterranis durant més de 300 anys i que, les darreres dècades, iniciatives publicoprivades han dedicat recursos i esforços a recuperar-la.
Des de la dècada dels 90, l’ibis ermità ha recuperat la seva població a Europa fins a 2.000 exemplars gràcies a la criança controlada en zoològics d’Àustria, Alemanya i Cadis. El pas següent ha sigut promoure l’alliberament progressiu d’aquests exemplars i facilitar-ne la migració a zones més càlides.