200 educadors socials es mobilitzen a Girona per exigir seguretat i millores laborals

Van denunciar precarietat laboral i manca de protecció

El Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC) va celebrar aquest dimecres concentracions a diverses ciutats per denunciar la precarietat i la manca de protecció que pateixen els professionals de la intervenció social. La mobilització ha estat motivada per l’assassinat d’una treballadora social a Badajoz el passat diumenge, un fet que ha commocionat el sector i ha posat de manifest la necessitat de prendre mesures urgents per garantir la seguretat dels treballadors d’aquest àmbit.

Segons les dades preliminars de l’Informe de l’Estat de l’Educació Social a Catalunya 2023 (#InformeES 2023), que es presentarà a l’abril, gairebé un 30% dels professionals de l’educació social han patit assetjament o violència en el seu lloc de treball. Aquesta dada evidencia la vulnerabilitat d’un sector que ha de fer front a situacions de risc sense els recursos ni el suport necessari per desenvolupar la seva tasca en condicions dignes.

A la concentració de la Plaça del Vi de Girona, hi han assistit unes dues-centes persones, entre professionals, entitats i ciutadania compromesa amb la causa. Paral·lelament, més d’un miler de professionals s’han mobilitzat arreu de Catalunya en diferents punts de trobada. A més, centenars de treballadors han secundat l’aturada convocada a les 12 del migdia davant dels seus llocs de feina, en una acció que ha comptat amb un gran seguiment i que ha demostrat la indignació i la necessitat urgent de canvis en el sector.

Durant l’acte, s’ha llegit un comunicat del CEESC, on es denuncia que la precarietat laboral, la sobrecàrrega de feina i la manca de protocols de seguretat posen en risc el benestar de les persones que treballen en l’àmbit social. La professió d’educador social requereix un compromís continu amb les persones més vulnerables, però sense un entorn laboral segur, l’atenció i l’acompanyament queden compromesos.

El CEESC ha exigit la implementació immediata de mesures de seguretat i protecció en tots els serveis socials, així com la millora de les condicions laborals per garantir estabilitat i evitar situacions de risc. També reclama un compromís real per part de les administracions, que han de dotar el sector dels recursos necessaris i reconèixer la tasca essencial que duen a terme els professionals de l’educació social.

Els treballadors han deixat clar que no volen que aquesta situació serveixi per alimentar discursos d’odi contra les persones a qui atenen i han reiterat la seva voluntat de continuar exercint la seva professió amb dignitat. Amb el lema “L’educació social diu prou!”, han reclamat a les administracions que assumeixin la seva responsabilitat i garanteixin les condicions necessàries per desenvolupar la seva feina amb seguretat i dignitat. “No volem minuts de silenci, volem solucions”, han conclòs en una jornada de mobilització que ha posat en evidència la necessitat d’actuar amb urgència.