La Corporació de Salut de la Selva participa en un projecte per millorar la comunicació sanitària

Des de fa més de 20 anys es compta amb una unitat per trencar la barrera idiomàtica

La Corporació de Salut del Maresme i la Selva ha col·laborat en el projecte de recerca CIMAS, impulsat pel Departament de Traducció i Interpretació i Estudis d’Àsia Oriental de la Universitat Autònoma de Barcelona. L’objectiu és conèixer i avaluar la situació actual de la comunicació intercultural mediada als centres sanitaris de Catalunya i proposar millores que beneficiïn tant el personal sanitari com els usuaris amb competència limitada en llengües oficials.

Fa més de 20 anys que la Corporació compta amb una unitat especialitzada en trencar la barrera idiomàtica dels pacients estrangers. Aquesta tasca és especialment rellevant, ja que tant els hospitals de Calella i Blanes com la majoria de centres d’atenció primària de l’organització es troben en zones turístiques. A través d’aquesta unitat, s’ha aportat l’experiència adquirida durant aquestes dècades al projecte CIMAS, enregistrant una visita en què un pacient necessitava un intèrpret. Aquest material serà utilitzat en les investigacions per proposar noves solucions en l’àmbit sanitari.

“La traducció i la interpretació en la sanitat són elements essencials per millorar la qualitat assistencial, facilitar la comunicació entre professionals i pacients i garantir un espai segur on els usuaris puguin expressar-se amb comoditat i respecte”, afirma Maria Fernández, cap de la unitat de Gestió i Serveis al Pacient Estranger.

La participació en projectes de recerca permet posar en valor la feina diària d’aquesta unitat i donar-la a conèixer als estudiants de grau, oferint-los una visió de possibles sortides laborals en aquest camp. Actualment, des del Departament de Gestió i Serveis al Pacient Estranger, s’ofereixen serveis d’interpretació en anglès, alemany, francès, holandès, italià i rus. A més del servei de traducció, el departament també gestiona l’atenció administrativa dels pacients estrangers, incloent-hi la cobertura sanitària europea i tota la seva normativa.