El Firatast de Girona arriba als 130.000 tiquets venuts i 17.000 visitants

L'organització vol realitzar l'any vinent una edició infantil

La 19a edició del Firatast de Girona ha tornat a superar rècords. Durant tres dies, unes 17.000 persones han gaudit de tastets molt diversos i s'han venut 130.000 tiquets, superant les xifres de l'any passat.

Enguany, com a novetat, s'han ofert tastets de cuines d'arreu del món com la marroquina o la japonesa, una iniciativa que segons el director de la fira, Josep Maria Matamala, ha "agradat molt".

El director ja ha avançat que ja estan treballant per celebrar els vint d'anys d'existència amb diverses activitats interessants. Una d'elles és la creació d'un Firatast infantil i, a més, es retrà un homenatge als cuiners i empresaris que van confiar amb la fira en la seva primera edició.

"Es tracta d'una fira que mai ha registrat problemes d'afluència de visitants i permet que la gent trobi nous productes o plats divertits i variats", assegura el president de la fira. Segons Matamala, Firatast va començar com una mostra de petites empreses molt artesanes del territori i al llarg dels anys s'ha anat convertint en un gran menjador. "És molt útil per al sector de la restauració perquè permet que els empresaris presentin nous plats", ha assenyalat.

En concret, enguany, els visitants han pogut escollir entre més de 300 tastets de 60 parades. Com a novetat, a més de les propostes de la cuina catalana típica també s'han pogut tastar plats d'altres països com el Marroc, Colòmbia o Japó. "Sempre procurem que en cada edició hi hagi alguna novetat perquè la gent ja ve predisposada a provar noves coses", afirma Matamala. "Hi ha gent que m'ha dit que mai hagués anat a un restaurant japonès però que ara ha provat el 'sushi' i que li ha agradat tant que vol anar-hi", ha afegit.

Tot i la originalitat, les espècies i els sabors nous, la gran majoria dels visitants continuen aposant per el menjar preparat casolà. "Rostits, salses, guisats, això és el que la gent busca i creiem que és una bona forma de mantenir aquesta cuina tradicional perquè no es perdi, els visitants pregunten als empresaris i als cuiners les receptes", subratlla Matamala. En total, aquesta 19a edició ha apagat els fogons aquest diumenge a les dotze de la nit amb uns 130.000 tiquets venuts i 17.00 visitants.

Firatast Infantil i un gran homenatge

A més, durant aquesta 19a edició s'ha portat a terme el primer concurs d'arrossos solidari que ha aplegat personalitats, autoritats i gent del món de la cultura i ha servit per reunir 2.140 euros ( s'han venut 2.140 tiquets) que es lliuraran durant aquesta setmana al Centre de Distribució d'Aliments de Girona, una entitat que agrupa el Banc dels Aliments, Cáritas i Creu Roja. D'altra banda, els visitants també han pogut gaudir durant aquests tres dies de 'show cookings', un concurs d'Instagram i els més menuts s'han divertit amb la ludoteca instal·lada a la planta de dalt del Palau Firal de Girona i amb el joc educatiu sobre nutrició i hàbits alimentaris saludables 'Nutrigame!'.

Sembla que els infants seran els protagonistes de la pròxima edició del Firatast perquè la direcció ha decidit que tirarà endavant la creació d'un Firatast Infantil. "Es tractaria del mateix model però dedicat als nens, perquè pugin estar sols, guiats per monitors i escollir què volen fer amb els seus tiquets", ha detallat Matamala. D'altra banda, per commemorar les seves dues dècades d'existència, la direcció vol programar un gran conjunt d'activitats. "Farem 20 anys i això no s'assoleix cada dia, tenim un any per organitzar bé les coses però ja tenim clar que volem retre un homenatge als empresaris i cuiners que van confiar amb nosaltres i van participar en la primera edició, sense ells la fira d'avui no seria possible", ha conclòs Matamala.