La Schubertíada 2025 comptarà per primera vegada amb més artistes catalans que internacionals, reflectint el bon moment musical que viu Catalunya. Sara Blanch, Carles Pachon i els quartets Gerhard i Casals són alguns dels grans talents locals que es podran veure a la 33a edició del festival, que se celebrarà del 14 al 31 d’agost.
La primera cita serà a Pals, en col·laboració amb el Festival Clàssic, i a partir del 16 d’agost, la programació es traslladarà a la Canònica de Santa Maria de Vilabertran. Enguany, també s’estrenaran tres projectes plurianuals: Schubert 200, la integral de les Sonates per a violí i piano de Beethoven i la integral de les Suites angleses i franceses i Partites de Bach.
El concert inaugural del 16 d’agost anirà a càrrec de la soprano Elionor Martínez, el baríton Ferran Albrich i la pianista Victoria Guerrero, amb obres de Franz Schubert i Eduard Toldrà.
Entre els recitals de lied, destaquen les actuacions de Matthias Goerne, Florian Boesch, Andrè Schuen i Samuel Hasselhorn, que homenatjaran Dietrich Fischer-Dieskau en el centenari del seu naixement. A més, el duo format per Hasselhorn i Ammiel Bushakevitz començarà el projecte Schubert 200, que culminarà el 2028, any del bicentenari de la mort de Schubert.
La programació també inclou els debut de la soprano Sara Blanch, que interpretarà lieder de Schubert, Strauss i Mahler, i de la soprano armènia Ruzan Mantashyan, amb un programa dedicat a Komitas i les Quatre últimes cançons de Richard Strauss.
Música de cambra i piano
La Schubertíada 2025 aposta per la música de cambra i el repertori pianístic, amb recitals de Arielle Beck, Claire Huangci i un projecte dedicat a les Suites i Partites de Bach amb Juan Barahona, Marc Heredia i Eudald Buch.
El Quintet ‘La Truita’ de Schubert serà interpretat per músics catalans com Maria Florea, Lara Fernández i Blai Gumí, mentre que el Quartet Gerhard debutarà a Vilabertran amb obres de Txaikovski i Brahms.
El tercer projecte plurianual començarà amb la integral de les Sonates per a violí i piano de Beethoven, a càrrec de Maria Florea i Àlex Ramírez, que s’estendrà fins al 2027. El Quartet Casals serà l’encarregat de tancar la Schubertíada amb obres de Haydn, Xostakóvitx i Beethoven.
Un festival consolidat com a referent
El director de la Schubertíada, Victor Medem, ha destacat que l’edició d’enguany reflecteix la gran qualitat dels músics catalans, i que el festival continua sent un punt de trobada entre tradició i contemporaneïtat. L’acte de presentació ha comptat amb la participació del director de l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural, l’alcalde de Vilabertran i representants de l’ICEC i la Fundació Banc Sabadell.
Amb una programació que combina figures internacionals amb el millor talent emergent del país, la Schubertíada 2025 es consolida com un dels festivals de música clàssica més prestigiosos de Catalunya.