Mor amb 77 anys l'artista blanenc Esteban de Balt

L'alcalde de Blanes, Josep Marigó, ha lamentat la pèrdua d'un artista que va portar el nom de Blanes "a tot Europa"

Aquest matí de diumenge ha mort després d'una llarga malaltia l'artista blanenc Esteve Baltrons i Roura, més conegut sota el nom artístic d'Esteban de Balt. El cantant va néixer a Blanes el 12 de març de 1936 i era fill d'una família de pagesos del poble. Des de petit ja li agradava cantar i va començar la seva trajectòria formant part de la coral de la parròquia de Santa Maria.

Després d'actuar amb diverses formacions durant la seva adolescència l'any 1969 va traslladar-se a Alemanya on va triomfar. Fins i tot l'any 1979 va participar en una de les pel·lícules de Peter Fleischmann. "Lamenten la pèrdua d'un gran artista que va portar el nom de Blanes per Europa", ha ressaltat l'alcalde, Josep Marigó.

Des de ben jovenet a l'Esteban de Balt li agradava cantar i ressaltava per sobre els seus companys perquè tenia una gran veu. Amb 17 anys va intentar provar sort com a cantant després de rebre lliçons del mestre Josep Espeita en una escola particular que el pianista de Ràdio Barcelona tenia a Blanes. L'artista va començar la seva trajectòria actuant amb diverses formacions catalanes de renom com el mític cabaret d'El Molino de Barcelona i compartint escenaris amb Mary Mistral i Frank Johnson.


Durant aquella època també va actuar a altres llocs reconeguts com la Sala Bolero, l'Empòrium. El Río, el Teatre Victòria o fins i tot va participar en el Festival de Cançó Catalana de Badalona on va guanyar amb l'obra 'El poble abandonat'. Gràcies a totes aquestes actuacions va entrar en contacte amb el món del cinema i va aconseguir diversos papers com a ballarí a  'La bella Lola' o 'Hay alguien tras la puerta', entre d'altres.

L'any 1069 va viatjar fins Alemanya on va actuar en el progrma 'Der Goldene Shultz' de Vico Torriani. Durant aquella etapa va conèixer el Doctor Heinz Stein - productor i propietari de la casa de discs Supertone- amb el qual va signar el seu primer contracte de gravació a l'estranger, cantant en castellà i alemany.

L'any 1979 va ser un dels moments més importants de la seva carrera artística. Aquell any va participar en la pel·lícula 'Die Hamburger Krakheit' de Peter Fleischmann amb Helmut Griem i Fernando Arrabal. Durant aquell temps també va formar part del grup d'artistes de l'avantguarda alemanya que integraven l'espectacle 'Opera Curiosa'. Esteban també va aconseguir èxit i popularitat a altres països com França o Àustria. Fins i tot, es podria dir que era més conegut arreu d'Europa que al seu propi país.

Concretament a Blanes, des del 1964 i fins el 1998, va tenir obert el local 'Los Tarantos' on cantava, ballava i entretenia als seus clients. Els últims anys de la seva vida els va passar a Lloret de Mar on també va regentar durant un temps un altre local fins que va haver de deixar d'actuar per motius de salut. El funeral està previst que es faci demà, a les quatre de la tarda, a la parròquia Santa Maria de Blanes.

"És una gran pèrdua, al local que tenia a Blanes sempre feia espectacles frescos, vius i amb un punt de 'xispa' que caracteritza la cultura mediterrània", ha lamentat l'alcalde de Blanes, Josep Marigó. El batlle ha recordat la figura d'aquest artista de renom que "va portar el nom de Blanes per tot Europa". "Era la connexió entre aquesta petita localitat de la Costa Brava amb els països europeus", ha assegurat. En principi, no està previst que el consistori organitzi cap acte especial en la seva memòria. L'any 2007, el poble va retre-li homenatge.