L’Ajuntament de Girona no veu alternativa urbanística per al sector del nou Trueta perquè la factura que hauria d’assumir el consistori seria de més de 10 milions d’euros (MEUR). “L’única possibilitat factible avui dia, i que garanteix la cessió dels terrenys a la Generalitat, és la que implica canviar de lloc el parc Jordi Vilamitjana”, afirma el tinent d’alcaldia d’Àrea Urbana, Sergi Font. El tinent d’alcaldia explica que el parc és “l’únic espai” disponible per poder compensar els privats, cosa que permet construir-hi 350 pisos, i que els promotors assumeixin el que costarà urbanitzar l’àmbit. L’Ajuntament preveu fer l’aprovació provisional del nou planejament al ple d’abril o maig perquè el vistiplau definitiu arribi a finals d’any.
El canvi urbanístic per tirar endavant el nou Campus de Salut, a la part que afecta el terme municipal de Girona, abraça un sector d’uns 8.000 metres quadrats. L’Ajuntament va aprovar inicialment una modificació del planejament, que implica reubicar el parc Jordi Vilamitjana i traslladar-lo al costat de la riera Masrocs. L’espai que actualment ocupa el parc servirà per compensar els privats -el Mas Bellsolà i el Mas Sureda- i s’hi permetran construir 350 pisos.
El tinent d’alcaldia de Transició Ecològica i Àrea Urbana assegura que el consistori ha buscat “moltes alternatives”. De fet, admet que la que s’ha aprovat no era “la primera proposta que hi havia damunt la taula”, però que a dia d’avui, “l’única factible és que la passa per canviar lloc el parc Jordi Vilamitjana”.
Segons concreta Font, el protocol que es va signar entre la Generalitat i els ajuntaments de Salt i Girona fixava que els terrenys per aixecar el futur hospital i el nou campus se cedirien lliures de càrregues. “Girona té el compromís sí o sí de cedir aquests 8.000 metres quadrats, on hi haurà una de les entrades de l’hospital amb accés directe des de la ciutat”, explica el tinent d’alcaldia.
“A partir d’aquí, aquest sector no es pot intercanviar amb Salt ni tampoc es pot desplaçar a un altre lloc; aquests terrenys els ha d’aportar Girona”, concreta. I a l’hora de reconfigurar-lo, Sergi Font subratlla que “l’únic espai disponible per poder compensar els privats” és el que actualment ocupa el parc.
“Econòmicament sostenible”
El tinent d’alcaldia subratlla que ressituant-lo al costat de la riera, i fent que passi a ser lineal, “es guanyaran més metres quadrats de parc”. I sobretot, destaca que amb la nova configuració el sector passarà a ser “econòmicament sostenible”, perquè seran els promotors que aixequin els pisos qui també en pagaran la urbanització.
“Per a l’Ajuntament de Girona, aquest cost seria inassumible”, explica. Perquè suposaria no tan sols haver d’afrontar allò que costessin les expropiacions dels terrenys (que es calculen en uns 3 milions i escaig) sinó també aixecar carrers, serveis, etc. “Quan parlem d’un hospital de nivell 5 com serà el Trueta, tot l’entorn ha de ser útil i agradable; i per tant, totes aquestes necessitats fan que l’obra sigui inviable d’assumir per a l’Ajuntament”, destaca Font. De fet, el tinent d’alcaldia precisa que “entre expropiacions i urbanització”, la factura s’elevaria a més de 10 MEUR.
Sergi Font recorda que aquests diners haurien de sortir de les arques municipals, perquè el protocol concreta “que les despeses que es puguin generar a l’hora de cedir els terrenys ha d’anar a càrrec dels ajuntaments”. Sí que en el cas de Salt, el tinent d’alcaldia concreta que el Govern assumirà les obres del nou giratori que des de la C-65 donarà entrada al nou sector, perquè la carretera és titularitat de la Generalitat. I que pel que fa a Girona, es vol demanar que també faci el mateix en el cas d’un nou pont que s’haurà de construir sobre la riera Masrocs.
Però més enllà d’això, Sergi Font és clar: “Urbanísticament, la clau no passa per l’expropiació i per pagar després la urbanització, sinó que essencialment d’allò que es tracta és que el nou sector es pugui pagar per ell mateix”.
Les al·legacions, al detall
El tinent d’alcaldia admet que hi ha la possibilitat que el nou planejament urbanístic acabi al contenciós. Però també subratlla que, “per evitar tenir dubtes”, s’estan analitzant totes les al·legacions al detall per “tenir el convenciment” que la proposta que ha fet l’Ajuntament “compleix amb tots els requisits tant tècnics com jurídics”.
La intenció de l’equip de govern és que l’aprovació provisional del nou sector es porti al ple d’abril o de maig. Entre d’altres, també s’està a l’espera de rebre un nou estudi hidràulic, que ha demanat l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), per poder incloure’l a l’expedient. I que fa referència a la bassa de laminació que s’hauria de construir al sector per afrontar possibles avingudes d’aigua procedents de la riera. “L’ACA ja ens ha fet saber que la nostra proposta és correcta, però sí que ens demana més concrecions; i en això estem”, diu Sergi Font.
Si tot segueix el calendari previst, el tinent d’alcaldia calcula que el vistiplau definitiu al canvi de planejament urbanístic -que en aquest cas, dependrà de la comissió d’Urbanisme- arribarà cap a finals del 2025.
“En la mateixa línia”
Per últim, el tinent d’alcaldia també fa referència a les postures que ha adoptat el PSC. Per la banda de la Generalitat, assegura que Govern i Ajuntament “seguim en la mateixa línia, amb l’objectiu d’aconseguir el més ràpid possible que Girona pugui disposar d’un hospital de primera categoria”. “Per tant, amb les gestions que s’estan fent per cedir aquest sòl, la Generalitat en cap moment s’hi ha mostrat contrària”, explica.
En el cas del grup municipal, que en diferents plens s’ha mostrat obertament a favor de preservar el parc, Sergi Font entén que els regidors socialistes “acabaran sumant-se” al canvi de planejament. “Essencialment perquè és l’única opció factible avui dia; per tant, entenem que la política a vegades té aquests jocs, però que el PSC, en l'àmbit local, assumirà la proposta que està marcant l’Ajuntament”, conclou.