La Guàrdia Civil decomissa 2,8 tones d'haixix en un any

També ha intervingut mes d'un milió d'euros en material falsificat

Aquest dissabte, el cos de la Guàrdia Civil a Girona ha celebrat el Dia de la Hispanitat amb els tradicionals actes que acostumen a realitzar cada any. La commemoració de la festivitat del Pilar ha començat a les 11 del matí amb una missa a càrrec del bisbe de Girona, Francesc Pardo, i tot seguint s'ha realitzat l'entrega de les condecoracions i mencions honorífiques a diversos guàrdies civils. Posteriorment, s'ha realitzat una ofrena floral en record als caiguts a la caserna d'Emili Grahit i s'ha fet la tradicional desfilada.

Durant el parlament que ha realitzat el tinent coronel de la Guàrdia Civil de Girona, José Luis Tovar, en el darrer any s'ha notat un increment pel que fa a la incautació de droga, especialment haixix i marihuana. En total s'han intervingut, 2,8 tones d'haixix, 41 quilograms i mig de cocaïna, 60.000 dosis d'èxtasis i 300 quilograms de marihuana. Unes xifres bastant superiors a les registrades durant el 2011-2012. A més, el cos també ha notat un augment del nombre de plantacions i cultius de marihuana a les comarques gironines. En el darrer any s'han decomissat una tona de plantes.

En aquest sentit, la unitat orgànica de la Policia Judicial i el Servei d'Informació ha desenvolupat diverses investigacions que han acabat amb la detenció d'unes 40 persones i 77 imputats. El cos ha portat a terme en el darrer any 21 operacions relacionades amb delictes contra la salut pública, suborns, estafes, sostracció de vehicles i màquina pesada, tràfic d'influències, falsificació documental, blanqueig de capitals, fraus a la seguretat social i a altres administracions.

En total, s'han detectat 2.000 infraccions administratives - majoritàriament relacionades amb competències de la Generalitat- però també vinculades a la Inspecció de Treball, Foment, Hisenda i altres departaments de l'administració espanyola. S'ha intervingut tabac de contraban per valor de 219.000 euros, s'han decomissat 2,8 milions d'euros pel que fa al control de divises i s'ha intervingut material falsificat per valor de més d'un milió d'euros.

En total, les diverses unitats han registrat durant el darrer any 289 faltes i delictes per les quals han posat a disposició judicial 271 detinguts i 137 imputats.

A més, el Servei Marítim amb base a l'Escala i el de Muntanya de Puigcerdà han efectuat 18 rescats i han participat en 157 auxilis.

La Guàrdia Civil és una institució "estimada, respectada i apreciada"

L'acte ha comptat amb la presència del nou subdelegat del govern espanyol, Juan Manuel Sánchez-Bustamante, que ha volgut "agrair i ressaltar" la gran tasca realitzada per la Guàrdia Civil i ha assegurat que es tracta d'una institució "estimada, respectada i apreciada" per la societat. "Ho és bàsicament per dos raons, una la seva dilatada història amb gairebé 170 anys d'existència tot i que s'ha sabut adaptar als nous temps i, d'altra banda, ha aconseguit mantenir l'essència dels seus valors, dels orígens com és la lleialtat, la disciplina, l'esperit de sacrifici i la vocació de servei", ha argumentat.

Sánchez-Bustamante ha assegurat que el treball de la Guàrdia Civil permet que tots els ciutadans visquin "més lliures i segurs" perquè, segons el subdelegat, "no pot haver-hi llibertat sense seguretat". A més, ha demanat a tots els agents presents a l'acte que continuïn amb el seu "compromís i entrega" tot i els "moments difícils" que travessa la ciutadania. "Sempre i avui més que mai, la tasca de la Guàrdia Civil és crucial per al funcionament del sistema democràtic, per garantir els principis i valors de la constitució", ha ressaltat.

El subdelegat ha volgut finalitzar el seu parlament assegurant que la subdelegació de l'Estat "estarà sempre al costat" de la Guàrdia Civil. "Viva España, viva el Rey, viva la Guàrdia Civil", ha exclamat. La celebració ha reunit a diverses autoritats municipals com l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, i altres personalitats.