Les PAH catalanes demanen que la Generalitat es 'planti' davant la Sareb

Asseguren que la demanda de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya "arriba tard"

Girona ha acollit aquest dissabte una nova trobada de les PAH catalanes, on han assistit unes 150 persones. L'assemblea ha servit per unir esforços i exigir a la Generalitat que defensi els interessos de la ciutadania. "Volem que la Generalitat es posicioni a favor de la població i es planti davant de la Sareb" (banc 'dolent'), ha ressaltat la fundadora de la PAH, Ada Colau.

Les associacions volen que l'administració no col·labori ni enviï mossos en els casos de desallotjament, com el que està previst el 16 d'octubre al bloc ocupat de Salt. "La demanda de l'Agència de l'Habitatge d'ajornar aquest desallotjament arriba tard perquè no tenim cap garantia que finalment s'aturi", ha criticat. Actualment a Catalunya ja existeixen 60 Plataformes d'Afectats per la Hipoteca i, des d'aquestes mateixes entitats, denuncien que la Sareb disposa com a mínim d'uns 8.000 pisos buits mentre hi ha milers de famílies desnonades al carrer.

Segons la fundadora de la PAH, les terres catalanes són la zona de tot l'Estat on "més s'han consolidat" aquestes associacions que lluiten contra els desnonaments. Aquest dissabte, unes 150 persones - vingudes d'arreu del territori català- s'han reunit de nou al pavelló de Fontajau de Girona en assemblea per tractar algunes de les qüestions més importants que afecten al col·lectiu.

D'una banda, la trobada ha servit per posar en comú diverses idees i problemàtiques que afecten a les entitats de cada zona i també ha servit per unir esforços i llançar un nou crit comú: que la Generalitat "defensi" els interessos dels ciutadans. "Volem que la Generalitat es posicioni clarament a favor de la ciutadania i es planti davant de la Sareb", ha ressaltat Colau. Des de les plataformes demanen a la Generalitat que "col·labori i no faci efectuï cap desnonament o desallotjament, que no activi els Mossos d'Esquadra per tirar-ho endavant". "A més, també volem que es segueixi l'exemple d'Andalusia o Navarra on s'han aprovat lleis d'expropiació temporal de l'ús d'habitatges que siguin propietat de la Sareb o altres entitats financeres", ha exigit Colau.

Segons les diverses entitats, la societat viu una "situació d'emergència" i les administracions públiques haurien de "recolzar" a la població si no volen perdre la "poca legitimitat" que els hi queda. "La Generalitat expropia constantment per fer coses mil vegades menys importants que això i per tant ara cal que actuï", ha assenyalat la portaveu.

Crida a la mobilització

D'altra banda, les PAH catalanes també han volgut valorar la decisió de l'Agència d'Habitatge de Catalunya que ahir va donar a conèixer que havia demanat al jutjat que s'ajornés el desallotjament del bloc de Salt. "Aquest moviment arriba tard perquè no dóna cap garantia que s'acabi aturant el desallotjament, per això ara fem una crida perquè la societat es mobilitzi el proper dimecres 16 d'octubre", ha valorat Colau. En principi, segons la PAH de Girona, està previst que milers de persones d'arreu de l'Estat - entre diputats, personalitats de la cultura, de formacions polítiques o Bombers- es desplaçaran fins al bloc ocupat de Salt per mostrar el seu suport i aturar el desallotjament que està previst per a les nou del matí. "Dilluns comunicarem a Sanitat que es preveu que vingui molta gent perquè pugin prendre les mesures convenients que creguin necessàries", ha ressaltat la portaveu de l'associació gironina, Marta Afuera.

En aquest sentit, totes les PAH catalanes han assegurat que tot i la manca de suport continuaran ocupant blocs d'edificis i defensant els seus ideals. "De moment tenim 13 edificis ocupats però la PAH només està fent visible un fenomen social que està passant, la gent està ocupant massivament pisos d'entitats financeres", ha subratllat Colau. La fundadora ha ressaltat que és necessari que Espanya "normalitzi" aquesta situació tal i com han fet altres estats d'Europa i ha conclòs el seu discurs tot assegurant que "tot i que desallotgin el bloc de Salt" continuaran ocupant nous edificis i no pararan la seva lluita.