L’envelliment de la població de Catalunya es confirma en el darrer cens de població i habitatges de l’Idescat, amb dades d’1 de gener del 2024. El Gironès destaca amb un creixement del 32,6% en la població major de 65 anys des del 2011, un augment significatiu que segueix la tònica general del país. A més, el Gironès és una de les comarques on s’ha experimentat un lleu augment en el pes de la població jove de menors de 15 anys, amb un increment del 9,6%.
L’envelliment també es fa notar en altres comarques gironines com la Selva, que ha vist créixer la seva població major de 65 anys un 37%. Tot i aquest increment en la població gran, la comarca de Girona també ha registrat un creixement general de població, sumant-se a la tendència global de Catalunya. Per altra banda, el Ripollès és la que menys creixement ha experimentat a la demarcació de Girona amb un 8,3% situant-se també a la cua de poblacions catalanes.
L’envelliment de la població a Catalunya
A nivell general, Catalunya ha passat de tenir 1,28 milions de persones majors de 65 anys el 2011 a superar el milió i mig (1,56 milions) el 2024. Això suposa un augment del 20% en la població gran, que ja representa gairebé un de cada cinc habitants, quan el 2011 era el 17%. Paral·lelament, els menors de 15 anys han reduït el seu pes poblacional per sota del 15%, passant del 15,7% al 14,9%.
Un efecte d’aquest desequilibri és l’edat mitjana de la població, que segueix augmentant. Segons l’Idescat, l’edat mitjana actual de Catalunya és de 43,5 anys, gairebé mig any més que l’any 2021.
Retrocessos i creixements de població
En aquest període, la població de Catalunya ha passat de 7,5 milions d’habitants a 8 milions, amb un creixement global del 6,5%. Això no obstant, 14 comarques han perdut població. Les més afectades han estat la Terra Alta (-9%), la Ribera d’Ebre, el Priorat i les Garrigues, totes amb una pèrdua superior al 5%. D’aquestes, les Garrigues i la Terra Alta són les úniques comarques on no ha augmentat el pes de la població major de 65 anys.
Però, en general, la majoria de comarques ha experimentat un creixement poblacional. Les comarques amb el creixement més destacat han estat el Baix Penedès (+17%), el Gironès, la Garrotxa, el Solsonès i el Tarragonès, que han augmentat la seva població més d’un 10%
L’envelliment més pronunciat a algunes comarques
Les comarques de Baix Penedès i l’Aran han vist un augment del 50% en la població major de 65 anys en comparació amb el 2011. A Baix Penedès, la població d’aquest grup d’edat ha passat de prop de 16.000 persones a prop de 24.000, amb un augment general del 17,6% de la seva població. A l’Aran, la població major de 65 anys ha augmentat d’uns 1.100 habitants a aproximadament 1.800.
Dades sobre els menors de 15 anys
Pel que fa a la població jove, només en una vintena de comarques ha augmentat, tot i que de forma tímida. A les comarques de la Garrotxa i el Gironès, l’increment ha estat més notable, amb un 13,7% i un 9,6%, respectivament.
En resum, el canvi demogràfic que viu Catalunya és notori, amb un creixement de la població més gran i un retrocés de la població jove. Les comarques de Girona no són alienes a aquest fenomen, amb un creixement destacat de la població gran, especialment en comarques com el Gironès i la Selva.