El nou hospital Trueta serà més petit que el previst en el primer projecte

El conseller manté que a finals d'any hauran decidit ubicació, que serà preferiblement a Girona

El Govern rebaixarà les dimensions del futur hospital Trueta. El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha assegurat que el nou centre serà "més petit" del previst en el projecte del tripartit, que era "excessivament gran".

El Departament de Salut té sobre la taula el dictamen de la comissió tècnica que va avaluar pros i contres de diversos emplaçaments per al futur hospital. Ruiz ha reiterat que en un parell de mesos d'any tindran "la foto" tant del lloc on situaran el nou equipament, com dels serveis que acollirà de la mà del Santa Caterina de Salt. El conseller ha assegurat que tindria "molta lògica" que el Trueta continués a Girona, però entre les propostes n'hi ha de terrenys de fora de la ciutat.

Boi Ruiz manté com a termini a finals d'any per tenir una decisió sobre l'emplaçament del nou Trueta. Paral·lelament al lloc on s'ha de construir, el conseller ha detallat que també estan avaluant quins són els serveis que ha d'acollir per "adaptar l'espai a les necessitats". Boi Ruiz ha admès que el nou Trueta serà "més petit" que el que va projectar el tripartit quan Marina Geli (PSC) era consellera. El conseller creu que la previsió era fer un nou hospital "excessivament gran".


El conseller ha exposat que hi ha hagut un canvi en el model d'atenció sanitària i que, a diferència del que es feia els any 80 i 90, ara no es pot construir un hospital i decidir després quina activitat assistencial farà. "No sobren hospitals, però hem de plantejar què fa cada centre perquè es tracta de tenir equips integrats", ha afirmat el conseller que recorda que el Trueta té al costat un altre gran hospital, el Santa Caterina de Salt (Gironès), i que no té sentit plantejar el nou equipament sense comptar amb les possibilitats que ofereix el de Salt.

"No es pot contemplar el projecte Trueta sense el projecte Salt", ha afirmat Boi Ruiz que admès que el nou Trueta serà de dimensions més reduïdes i que treballarà de la mà del Santa Caterina. De fet, la gerència compartida continuarà, així com el projecte CIMS que avalua les possibilitats d'integració entre els dos hospitals per millorar l'eficàcia i l'atenció. "Abans feies un hospital i després pensaven què hi posaves a dins, això no és el que hem de fer", ha afirmat Boi Ruiz.

Tot i això, el conseller ha afirmat que "els serveis del Trueta seran els mateixos que té, no en perdrà cap, tot el contrari". Boi Ruiz no ha volgut avançar terminis i ha assegurat que un cop tingui aquesta "foto" a finals d'any, les obres estaran subjectes a disponibilitat pressupostària.

El Departament de Salut té sobre la taula "dues o tres" propostes diferents d'emplaçament per al nou hospital, que preferiblement serà a Girona. "Hauria de ser Girona ciutat", ha afirmat Boi Ruiz que no tanca la porta a que pugui ser algun altre emplaçament. De fet, entre aquestes propostes n'hi ha alguna que és de fora de la ciutat.

Els possibles emplaçaments sorgeixen d'una comissió tècnica que es va constituir per avaluar virtuts i defectes de cada ubicació. La comissió va avaluar set o vuit possibles emplaçaments. Aquest informe no deixa de ser un informe tècnic que el Departament té sobre la taula per acabar definint quina és la millor opció.

L'actual Trueta està construït sobre uns terrenys propietat de la Tresoreria de la Seguretat Social i, per això, encara no hi ha proposta o decisió sobre què podria acollir l'edifici un cop el nou hospital estigui construït.