Els preus s'han estabilitzat el setembre a Girona i deixen una inflació anual del 0,3%

La fi de l'efecte de l'IVA fa baixar la inflació a les comarques gironines a nivells de fa quatre anys

Els preus es van estabilitzar el setembre a la demarcació de Girona i van deixar la inflació anual en una taxa del 0,3%, dues dècimes per sota de la mitjana catalana i el mateix nivell d'inflació que el registrat en el conjunt de l'estat espanyol, segons ha publicat aquest divendres l'Institut d'Estadística espanyol. La fi de l'efecte de la pujada de l'IVA decretada el setembre passat pel govern espanyol ha fet baixar l'índex d'inflació a nivells de l'octubre del 2009.

En relació amb el mes d'agost, la taxa anual de la inflació que s'ha registrat aquest setembre està set dècimes per sota (1%). El setembre de l'any passat la inflació anual a Girona estava en el 3,6%. En el conjunt de Catalunya, els preus han baixat tres dècimes el setembre en relació amb l'agost i han deixat una inflació anual del 0,5%, 1,2 punts menys que el mes anterior i la taxa més baixa registrada des de l'octubre del 2009.

Aquest descens tan rellevant de la inflació s'explica per la fi de l'efecte de l'augment de l'IVA que va decretar el govern espanyol el setembre del 2012 i que va impulsar a l'alça la major part dels preus.

L'efecte estadístic que ara ha quedat eliminat ha mantingut una inflació sobreescalfada, tot i la conjuntura de recessió. En el conjunt de l'estat espanyol, els preus han baixat dues dècimes en relació amb l'agost i han fixat una taxa anual del 0,3%.

La taxa anual d'inflació catalana del 0,5% està dos punts per sobre de la registrada en el conjunt de l'estat espanyol.

Un cop eliminat l'efecte estadístic de l'increment de l'IVA que va decretar el govern espanyol el setembre del 2012 i que va afectar a la major part de productes de consum i serveis, l'estadística de la inflació comença a comparar preus en les mateixes condicions impositives.

La fi d'aquest efecte s'ha traduït en una caiguda espectacular de la taxa d'inflació anual, que d'una tacada ha passat de l'1,7% que es va registrar a l'agost a la taxa del 0,5%.

Aquesta reducció d'1,2 punts en un únic mes ja es va registrar a l'abril d'aquest any i suposa tornar a repetir una retallada que mai s'havia registrat en la sèrie històrica de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) que per comunitat autònomes i en termes homologats comença el gener del 2002.

Mentre que aquest mes de setembre l'elevada reducció de la taxa anual en un únic mes s'explica per l'efecte estadístic de la pujada de l'IVA, en el cas de l'abril d'aquest any, la disminució d'1,2 punts de la taxa anual en un mes es va produir per l'efecte calendari de les vacances de Setmana Santa que aquest 2013 va caure el marc i l'any anterior a l'abril.

El govern espanyol, coneixedor de l'efecte que registraria a partir del mes de setembre, manté un escenari macroeconòmic per aquest any que dibuixa una inflació que podria tancar l'exercici en l'1% o inclús per sota d'aquest percentatge com ha advertit diverses vegades el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.

Les xifres intermensuals i anuals pel conjunt de l'estat espanyol anunciades aquest divendres per l'INE coincideixen amb les publicades en l'indicador avançat del 27 de setembre passat.

En relació amb la inflació subjacent, la que no té en compte els preus dels aliments frescos ni els carburants, la taxa disminueix vuit dècimes fins a situar-se en el 0,8%, cinc dècimes per sobre de l'IPC general de l'estat espanyol del 0,3%.

Altres preus que cauen anualment

L'efecte estadístic de l'IVA ha incidit en diferents cistelles que són les que han impulsat a la baixa la taxa anual de la inflació. En aquest sentit, la cistella d'aliments i begudes no alcohòliques s'ha reduït en quatre dècimes en relació amb la taxa anual del setembre passat com a conseqüència que durant aquest setembre especialment els preus de les fruites fresques han registrat una davallada més important que el setembre del 2012.

El transport també ha influït decisivament en la contracció de la inflació anual i aquest setembre s'ha registrat una taxa interanual del -2% quan l'any passat aquesta taxa va ser del 7,3%, cosa que respon al fet de què els preus dels carburants, i també de l'automòbil, han pujat menys aquest setembre que l'any passat.

El mateix ha passat en les cistelles d'habitatge, medicaments, oci i cultura, comunicacions i altres béns i serveis, on els preus aquest mes de setembre han estat més baixos que el mateix mes de l'any passat.

Baixada de preus de fruites fresques

Els preus en general han baixat aquest setembre a Catalunya tres dècimes, una dècima més que en el conjunt de l'estat espanyol. La cistella que més ha influït en aquesta davallada ha estat la dels aliments frescos i les begudes no alcohòliques que han registrat un descens de l'1,1%. Entre els productes que destaquen per aquest comportament a la baixa hi ha les fruites fresques, amb una caiguda en el conjunt de l'Estat del 14,9%, i en menor mesura les patates i els seus preparats, que cauen un 7,6%.

La cistella d'oci i cultura, molt dominada pels productes i serveis del sector turístic, el setembre han vist baixar els preus de manera significativa (-3%) en un comportament habitual després del mes d'agost, punt àlgid de les temporades d'estiu. Un dels productes que més ha influït en aquesta contracció de preus han estat els viatges organitzats, on la companyies presenten ofertes per tancar la temporada d'estiu.

En la mateixa línia de comportament condicionat pel turisme, també han baixat els preus de la cistella d'hotels, cafès i restaurants (-1,1%).

En sentit contrari, els preus augmenten aquest setembre en la cistella de vestit i calçat, com resposta a la fi de la temporada de rebaixes d'estiu i l'inici de la nova temporada d'hivern (+4%).

La pujada de preus dels carburants també ha influït en l'increment de preus en termes mensuals de la cistella del transport (+0,4%).

Barcelona

Els preus a Barcelona han caigut el setembre tres dècimes en relació amb l'agost i han deixat una inflació anual del 0,7%, dos dècimes per sobre de la mitjana catalana del 0,5% i quatre dècimes per sobre de l'espanyola (0,3%). Aquesta taxa del 0,7% és la més baixa des de l'octubre del 2009.

La taxa anual del mes de setembre a Barcelona del 0,7% està 1,3 punts per sota de l'índex del 2% que es va registrar a l'agost d'aquest any. El setembre de l'any passat, la taxa anual de Barcelona va ser del 3,9%.

Lleida

Els preus de la demarcació de Lleida s'han estabilitzat el setembre en relació amb l'agost i han deixat una inflació anual del 0,3%, la mateixa de l'estat espanyol i dos dècimes per sota de la registrada en el conjunt de Catalunya. Aquesta taxa anual del 0,3% registrada a les comarques lleidatanes és la més baixa des del novembre del 2009.

La taxa anual del 0,3% que s'ha registrat a Lleida el setembre d'aquest any està 1,1 punts per sota de la registrada a l'agost (1,4%) i 3,8 punts per sota de la que es va obtenir el setembre de l'any passat (4,1%).

Tarragona, la taxa més baixa de la península

Els preus de la demarcació de Tarragona han caigut el setembre tres dècimes en relació amb el mes d`agost i han deixat una taxa d'inflació anual negativa del -0,3%, la més negativa de les demarcacions espanyoles a la Península Ibèrica. Algunes demarcacions no peninsulars com Las Palmas (-0,6%) o Melilla (-0,7%) han superat a Tarragona.

La taxa anual negativa de Tarragona del -0,3% és la més baixa que s'ha registrat en aquesta demarcació des de l'octubre del 2009.

La taxa anual del -0,3% que s'ha registrat a Tarragona està 1,1 punts per sota de la taxa del 0,8% de l'agost (0,8%) i 4,2 punts per sota de la registrada el setembre de l'any passat (3,9%).