Geli: 'Els universitaris necessiten un referent com Lluís Maria de Puig'

La UdG ha inaugurat una sala amb el nom de l'historiador a la Biliboteca de Montilivi

La figura de l'historiador i polític gironí, Lluís Maria de Puig, ja té un espai permanent a la Universitat de Girona (UdG). Aquest migdia ha tingut lloc la inauguració d'una sala a la Biblioteca de Montilivi que porta el seu nom.

Segons ha explicat la rectora de la UdG, Anna Maria Geli, "hem decidit escollir la biblioteca perquè és un lloc on hi passen molts estudiants diàriament i, creiem, que necessiten d'un referent, un model, com ho era Lluís Maria de Puig". La rectora ha recordat com l'historiador gironí fou dels primeres en mostrar el seu interès perquè Girona disposes d'una universitat pròpia en un moment on tant sols es feien alguns cursos mitjançant conveni amb altres centres universitaris de Barcelona.

Per la seva banda, la regidora de Joventut de l'Ajuntament de Girona, Roser Urra, ha destacat el "buit deixat en el món de les lletres i la política catalana" per part de Lluís M. al qui ha definit com un "europeista convençut".

L'acte, que ha aplegat un important nombre de familiars i amics de l'historiador, també ha comptat amb la intervenció del catedràtic Josep M. Nadal, el qual ha parlat de l’entorn del naixement del llenguatge i la seva relació amb l'homenatjat.


Lluís Maria de Puig, que fou fundador del Partit dels Socialistes de Catalunya (1978), diputat al Congrés (1979-2004), senador (2004-2011), president de l’Assemblea de la UEO i de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (2008-2010)i promotor de la Carta europea sobre els drets de les llengües regionals o  minoritàries (1988).
 
Mort a Girona fa poc menys d’un any, de Puig va treballar, des de la seva rellevància política en les institucions europees, a favor del reconeixement de les llengües minoritàries i de l’oficialitat del català. En va transferir tota la documentació a la UdG per tal de donar impuls a l’Observatori de les Llengües d’Europa i la Mediterrània (ODELLEUM). La seva tasca com a historiador, centrada en la Catalunya moderna; la seva radicalitat democràtica; i la defensa apassionada de l’europeisme són referents inexcusables per a la Catalunya de finals del XX i inicis del XXI. També va inaugurar el curs 2008-2009 de la UdG amb una lliçó sobre Girona com a ciutat i universitat europea.