Montserrat Carulla interpreta a l'àvia més perepunyetes

La comèdia 'Iaia' s'estrena a Temporada Alta i després girarà arreu de Catalunya

L'actriu Montserrat Carulla, la gran dama del teatre català, es posa a la pell d'una àvia perepunyetes que boicoteja la relació sentimental del seu nét a la comèdia 'Iaia!!!'. L'obra, que s'estrena al Temporada Alta, és un espectacle que queda en família, tant damunt l'escenari com entre bastidors. Carulla hi fa un paper a mida tallat pel seu fill, Roger Peña, que en signa direcció i dramatúrgia.

I a l'hora d'interpretar, el nét real de l'actriu, Aleix Peña, també fa aquest paper en la ficció. 'Iaia!!!' arriba al festival desbordant previsions (se n'han programat tres funcions més) i amb l'objectiu de girar arreu del país. Carulla, de 83 anys, admet que aquest segurament és el seu darrer gran paper.

'Iaia!!!' és una comèdia doblement familiar, on les generacions hi són presents tant a la ficció com a la vida real. El seu director i dramaturg, Roger Peña, d'ençà que la va començar a escriure ja sabia que el paper principal era fet a mida per a la seva mare. Carulla, d'entrada, s'hi va resistir -perquè ja tenia pensat retirar-se- però al final, un cop va llegir el text acabat, no va saber dir que no.

"Què voleu que us digui: un fill és sempre un fill", diu l'actriu catalana. Carulla admet que l'edat li passa factura (tot i que el seu fill ho negui), sobretot a l'hora de memoritzar. Per això, a poc més de 24 hores d'estrenar, explica que està "atemorida". Però també il·lusionada. "És una obra que la faig a gust, lluitant contra moltes coses, com ara la capacitat de retenció", exposa.

A 'Iaia!!!', la gran dama del teatre català es posa a la pell d'una àvia perepunyetes, la Xesca. La dona manté el seu nét, en Josep (Aleix Peña), que es troba a l'atur i amaga un dolorós secret. Una nit, en Josep coneix la Sílvia (Vicky Luengo) i la convida al pis. Però quan la parella es rendeix a la fogositat, l'àvia els interromp i, a partir d'aquí, arriba la comèdia en estat pur.

Entre la parella es creen una sèrie de confusions i malfiances, potenciades pel caràcter tafaner i mudable de l'àvia que, a més, és addicta a l'orxata, a les noves tecnologies i al xat. Però al darrere d'aquest voler-se posar en tot, sobretot allà on no la demanen, el personatge interpretat per Carulla amaga una realitat àcida.

"La iaia és un ésser humà que ho ha passat malament a la vida, que ha lluitat molt per als seus i que, malgrat els seus esforços, el món se li ha enfonsat al seu voltat i només li queda aquest nét", explica l'actriu, definint el seu personatge. I hi afegeix: "Per això, està una mica obsessionada perquè no el vol prendre, i encara que és bona dona es defensa per no quedar-se sola a la vida, perquè té la sensació que la noia li pot robar el nét".

Bigeneracional

'Iaia!!!' és, abans que res, una comèdia bigeneracional. Una comèdia, però, que no només vol fer riure per riure, sinó també reflexionar sobre les tensions i els drames actuals tant dels joves com de la tercera edat. "Hi ha un cert punt d'humor negre i de teatre de la crueltat, perquè és una obra on s'expliquen coses molt tristes i dures, tot i que des del punt de vista còmic", concreta el seu director.

L'espectacle, que s'estrena aquest divendres al Teatre de Salt (Gironès), serà segurament la darrera ocasió de veure en escena la gran dama del teatre català. Carulla -o més aviat el seu fill- no descarta poder fer petites aparicions després del 'Iaia!!!', però sí posar-se altre cop dins un paper de protagonista.

'Iaia!!!' arriba al Festival Temporada Alta havent desbordat previsions. Inicialment se n'havia previst només una funció, però l'èxit de demanda ha fet que s'arribin a programar fins a quatre (entre divendres i diumenge). A hores d'ara, les entrades es troben pràcticament exhaurides, i només en queden algunes per a la funció del dissabte a la tarda.