Desmantellada una organització internacional que introduïa cocaïna al país

S'han detingut nou persones, algunes d'elles a Girona

La policia espanyola i la Guàrdia Civil han desenvolupat conjuntament una operació contra el tràfic de cocaïna, denominada 'Sifón-Coyote', a les demarcacions de Barcelona i Girona i a la província de València, que ha permès desmantellar una organització que introduïa cocaïna a l'estat espanyol procedent de Bèlgica i Països Baixos. En l'operació s'han detingut nou persones de nacionalitat espanyola, que són els presumptes integrants de l'organització dedicada al tràfic de drogues i blanqueig de capitals.

L'organització pretenia introduir la cocaïna a l'estat espanyol amagada en dobles fons en una autocaravana, amb la qual s'havien desplaçat fins a Bèlgica. Les investigacions es van iniciar al mes de setembre de 2012, quan els agents van detectar que un membre de l'organització, amb antecedents per tràfic de drogues, mantenia nombrosos contactes per realitzar una operació de compravenda de cocaïna en algun país del nord d'Europa.

Durant les indagacions sobre aquesta persona, resident a la província de València, es va observar com mantenia freqüents contactes amb el dirigent de l'organització, que vivia a la demarcació de Barcelona, així com amb col·laboradors encarregats de distribuir la cocaïna, una vegada a l'estat espanyol, a les demarcacions de Barcelona i Girona i a la província de València.

Els investigadors van saber que alguns membres de l'organització es desplaçarien en una caravana des de València a la localitat de Gant (Bèlgica), per recollir una partida de cocaïna que traslladarien a Espanya. Per això, la Guàrdia Civil va iniciar una vigilància transfronterera per Bèlgica i França, controlant en tot moment els moviments d'aquestes persones en aquests països. Una vegada que els integrants de l'organització van adquirir la substancia estupefaent en un hotel proper a la ciutat de Gant (Bèlgica), van emprendre de nou el retorn a Espanya. Alguns d'ells van viatjar amb avió, mentre que uns altres ho van fer amb l'autocaravana.

Una vegada a la Jonquera, la policia espanyola i la Guàrdia Civil van interceptar el vehicle i van detenir els seus dos ocupants. Així mateix, els agents van confiscar 20 quilos de cocaïna amagats en dobles fons del vehicle.

Paral·lelament, la policia van detenir les altres set persones que formaven part de la xarxa de narcotràficants a la demarcació de Barcelona i a la província de València.

Modus operandi de l'organització

Els narcotraficants obtenien la cocaïna mitjançant la compra a altres organitzacions criminals que prèviament introduïen la droga procedent d'Amèrica del Sud als Països Baixos i Bèlgica. Posteriorment, la droga era introduïda a Espanya mitjançant dobles fons practicats a l'interior d'autocaravanes que prèviament llogaven i amb les quals els seus ocupants simulaven trobar-se en viatge turístic per Europa.

En l'operació, a més del registre efectuat en l'autocaravana, els agents van realitzar quatre registres a la província de València -tres en domicilis i un en una nau industrial- i un cinquè efectuat a la demarcació de Barcelona, concretament a l'Hospitalet de Llobregat, i es van intervenir en total 20,282 quilograms de cocaïna de gran puresa, 130.000 euros, dues pistoles simulades i vuit vehicles en la seva majoria d'alta gamma.