Com crear un espectacle teatral en 24 hores a partir d'un titular de premsa

El festival Temporada Alta presenta 'Primera plana'

24 hores per escriure, dirigir i interpretar un espectacle a partir d'un titular de premsa. Aquest és el repte que tenen els dramaturgs, directors i actors que participen a 'Primera plana', un format que el Temporada Alta importa de Londres, Nova York o Milà on s'ha fet amb èxit.

L'experiència arrenca dimecres a la tarda amb la selecció dels setze actors -se'n van presentar més d'un centenar al càsting- i es creen quatre equips. A partir d'aquí, se'ls adjudica un titular de premsa i el rellotge comença a córrer. Primer, els dramaturgs han d'escriure el text perquè els actors tinguin temps a aprendre'l i el director pugui forma a l'obra. Les quatre creacions s'estrenen aquesta nit a la Planeta.

El dramaturg i director Juan Carlos Martel va participar d'una experiència com la de 'Primera plana' a Milà i també ha estat observador del mateix experiment a Nova York. Ara, de la mà del festival Temporada Alta, ha importat el projecte a Girona. 'Primera plana' no és altra cosa que crear a contrarellotge un espectacle d'uns 10 o 15 minuts amb equips de dramaturgs, directors i actors que, segurament, mai han treballat junts. A més, el tema no és lliure sinó que neix de quatre titulars de premsa escollits d'entre les notícies del mateix dia.


L'aventura comença dimecres a la tarda amb els càstings per seleccionar els actors. Temporada Alta havia rebut 187 sol·licituds i, per qüestions de temps, va fer una selecció d'un centenar. Amb només un minut de temps, s'havien de presentar davant del jurat i mostrar les seves qualitats interpretatives. D'entre tots, se n'han seleccionat setze per participar del projecte.

A partir d'aquí, dimecres es van fer, per sorteig, els quatre equips. Els dramaturgs que participen de l'experiència són Cristina Clemente, Guillem Clua, Daniela Feixas i Pau Miró i els directors són Carles Fernàndez Guia, Alícia Gorina, Marilia Samper i Mercè Vila. Cadascun dels equips està format per dramaturg (encarregat d'escriure el text a partir del titular), director i quatre actors. "Es generen noves dinàmiques teatrals perquè segurament molts d'ells no han fet res junts", ha destacat Martel. 

Teatre en temps real

Un cop formats els equips, tenen 24 hores per donar forma a l'espectacle que presenten aquesta nit a la sala La Planeta. Tots els equips compten només amb el suport escenogràfic d'una taula i quatre cadires. "Està molt bé el fet de no pensar i no recrear-se en la creació, aquí s'ha de fer teatre de primer toc i crear amb el que tens i no amb més perquè no hi ha grans recursos", reflexiona el coordinador de l'espectacle, Juan Carlos Martel.

Els temes escollits perquè treballin els equips són quatre notícies d'actualitat que han de servir de punt de partida o font d'inspiració per als creadors. En aquesta ocasió, les notícies fan referència a la influència del whatts up que ha fet trencar milers de parelles, el segrest virtual a Mèxic del grup Delorean, al suspens en comprensió lectora i matemàtiques dels adults espanyols i al cas d'un home a qui van diagnosticar erròniament que tenia la sida.

Aquest matí, l'activitat a la Casa de Cultura era frenètica. Els quatre equips ja disposen dels textos i han de memoritzar-los a contrarellotge, mentre també interioritzen les instruccions dels directors. La posada en escena de les quatre creacions és aquesta nit a les nou a la sala La Planeta de Girona.