Talen un miler d'arbres exòtics del bosc de ribera al peu de la cinglera de Castellfollit

Els treballs han permès retirar dues tones de deixalles acumulades

Amb l'objectiu de millorar i conservar els hàbitats naturals dels rius Fluvià i Turonell, al seu pas pels municipis de Castellfollit de la Roca, Montagut i Oix i Sant Joan les Fonts, a la Garrotxa, s'han talat un miler d'arbres exòtics del bosc de ribera que amenaçaven les espècies autòctones. També s'ha aprofitat per desbrossar i retirar els residus acumulats -un total de dues tones entre plàstics i ferralla-.

L'espai on s'ha actuat fa 18.000 metres quadrats i està situat just a sota del peu de la cinglera. El projecte, finançat per la Diputació de Girona i l'Obra Social 'la Caixa', ha permès donar feina a quatre persones amb risc d'exclusió social i ha costat 24.000 euros. La zona on s'ha dut a terme l'actuació de millora del bosc de ribera dels rius Fluvià i Turonell es troba dins els límits del Parc Natural de la Zonca Volcànica de la Garrotxa i està inclosa a la Xarxa Natura 2000, just on conflueixen els municipis de Castellfollit de la Roca, Montagut i Oix i Sant Joan les Fonts. Es tracta d'una zona de gran interès volcànic, faunístic i natural que compta a més important de colada basàltica amb morfologies prismàtiques de Catalunya i la península ibèrica.

Les actuacions han consistit a millorar l'estat de conservació de la vegetació i eliminar les plantes exòtiques invasores -com ara acàcies, figueres o ailants, entre d'altres-, tot injectant un producte químic al tronc dels arbres per eradicar-los i posteriorment talar-los. També s'ha aprofitat per netejar i desbrossar l'entorn de la colada basàltica. En total, s'han enretirat dues tones de deixalles, bàsicament plàstic i ferralla. La majoria dels treballs s'han concentrat a la riba del riu Fluvià, amb una superfície total de 12.000 metres quadrats.

Segons ha explicat el responsable tècnic del projecte, Josep Giovani, el que s'ha fet és eliminar només aquelles espècies exòtiques invasores que estaven "ofegant" i "desplaçant" els arbres autòctons, com ara freixes o salzes. També està previst que a la pròxima primavera es facin replantacions d'aquestes espècies per reforçar i potenciar la seva presència. Per altra banda, també s'ha insisit en què l'estabilitat de la cinglera no ha quedat afectada per l'actuació, ja que els arbres talats tenen les arrels superficials i no arriben a zones profundes del subsòl.

Els treballs han anat a càrrec de quatre treballadors amb risc d'exclusió social de la cooperativa La Fageda. El projecte forma part del conveni de col·laboració entre la Diputació de Girona i l'Obra Social 'la Caixa' per conservar i millorar els espais naturals de la demarcació i al mateix temps donar fomentar la inserció laboral d'aquest col·lectiu.

El vicepresident de la Diputació, Miquel Calm i el director de l'Àrea de Negocis de 'La Caixa' a la Garrotxa, Antoni Tremosa, han reivindicat la importància de programes com aquests, especialment en èpoques de dificultats econòmiques, alhora que han elogiat la feina feta. Aquesta actuació en concret han comptat amb un pressupost de 24.000 euros.

Per la seva banda, l'alcalde de Castellfollit de la Roca, Moisès Coromina, ha agraït els treballs duts a terme i ha aprofitat per reclamar a la Generalitat més recursos per al manteniment i posada en valor de la zona de la cinglera. "Cal que es dignifiqui i s'hi dediquin tots els esforços perquè és un dels atractius turístics més rellevants de la zona que contribueixen al desenvolupament de tota la comarca", ha dit el batlle.