Les PAH catalanes critiquen la passivitat de la Generalitat amb el bloc de Salt

La coordinadora qualifica "d'escandalosa" l'actitud d'Habitatge i l'insta a fer-los costat davant dels jutjats

Divendres passat, un centenar de membres de diverses plataformes d'afectats per la hipoteca van ocupar la seu de l'Agència Catalana de l'Habitatge a Barcelona. L'objectiu d'aquesta acció era fer pressió perquè la Generalitat fes de mitjancera amb la Sareb i s'aconseguís evitar el desallotjament del bloc de Salt.

Avui, arran d'aquesta protesta, la coordinadora de les PAH catalanes s'ha reunit, de nou, amb el secretari general d'Habitatge, Carles Sala. La trobada s'ha fet a la delegació del Govern de Girona, a l'antic edifici del Santa Caterina. L'objectiu d'aquesta trobada era aconseguir que la Generalitat fes costat a les PAH, i intercedís als jutjats per intentar evitar que el dia 16 d'octubre les tretze famílies (21 adults i 22 nens) que viuen a l'edifici del carrer Doctor Castany es quedin sense sostre.

La coordinadora de les PAH catalanes admet que, ara, ja s'està anant a contrarellotge. I que, a una setmana vista perquè expiri la data ordenada pel jutjat, la Generalitat no ha mogut fitxa per aturar el desallotjament. Sí que arran de la protesta a Barcelona, com ha concretat la coordinadora, Habitatge ha intentat contactar amb la Sareb, però la cosa de moment no ha anat més enllà.

"No han mogut ni un dit"

"Però fins ara, mig any després que es vagi obrir el procés judicial per l'ocupació del bloc de Salt, no han mogut ni un dit", ha criticat el portaveu i membre de l'Obra Social de la PAH, Guillem Domingo. I hi ha afegit: "L'obligació de la Generalitat és la de defensar el dret a l'habitatge, perquè hi té competències, i és escandalós que fins ara no s'hagi posicionat públicament en contra d'allò que fan els bancs i la Sareb, i a favor d'aquells qui ho passen malament".

De moment, arran de la trobada d'avui, les PAH asseguren que Habitatge s'ha compromès a entrar un escrit en seu judicial demanant que es tiri enrere el desallotjament del bloc ocupat de Salt. "És a dir, que la Generalitat demani al jutge que no s'executi l'ordre mentre s'intenta que la Sareb entri en raó, i perquè tampoc sabem què passaria amb les famílies que s'estan al bloc si se les fa fora", ha concretat Domingo.

Les PAH catalanes també han recordat que la situació que es viu ara a Salt no és massa diferent de la dels blocs que es van ocupar a Sabadell i a Cerdanyola del Vallès, i on -aquí sí- dues sentències judicials van aturar el desallotjament. "Sigui perquè el desallotjament seria un perjudici per a les famílies que hi viuen i no per al banc dolent, o bé perquè a l'edifici hi viuen menors, la situació de Salt és exactament la mateixa que en aquests dos casos", ha concretat el portaveu dels afectats.

Sigui com sigui, però, el calendari corre. I en paral·lel a les accions que pugui fer la Generalitat, les PAH també confien que el recurs que van interposar a finals de la setmana passada per aturar el desallotjament sigui efectiu.