L’alcalde de Figueres, Jordi Masquef, celebra l’acord de la comissió bilateral d’infraestructures Generalitat-Estat que preveu la signatura d’un protocol per desenvolupar les obres de la segona fase de la variant de Figueres de la línia ferroviària Barcelona-Portbou i les actuacions a dur a terme al TAV Figueres-Vilafant perquè aculli serveis d’ample convencional. Masquef creu que “marca el compte enrere” per executar un projecte per convertir l’estació d’alta velocitat en una intermodal i que són “els primers fruits” de diverses reunions i trobades entre l’Ajuntament, el ministeri de Transports, Territori i Adif.
A més, afirma que el protocol va “més enllà” de les infraestructures a executar perquè també implica un treball conjunt per a una “doble transformació urbana”. Per una banda, la integració de l’estació del TAV amb la “dignificació dels seus accessos com a gran porta d’entrada a la ciutat”. Per l’altra, desenvolupar els terrenys alliberats d’Adif a l’actual estació convencional, per “recosir la ciutat amb l’eliminació de la barrera ferroviària i els passos a nivell”.
Aquests acords, a més, han de permetre “avançar” en la línia i els objectius marcats per “impulsar la transformació del sector oest de la ciutat”, entorn de la nova estació intermodal, que ha de ser “el gran pol de connexions amb la nova sortida de l’AP-7 Figueres Centre, l’allargament de la C-31 fins a la nova estació i la futura Ronda Nord, convertint-se en l’estació intermodal, no de Figueres, sinó de la comarca, i l’estació de referència del nord de Girona i del sud de França.
En l’àmbit de mercaderies, Masquef també celebra l’acord per a la implantació de l’ample de via internacional a la terminal de Vilamalla. En aquest sentit, diu que no només permetrà l’impuls del Logis Empordà i el polígon de Vilamalla, sinó dels futurs “polígons nord i sud projectats a Figueres”, que els ha de permetre ser “molt més competitius per a la captació d’indústria a la ciutat”.