Transgourmet Ibèrica de Vilamalla compra Moyà Saus per ampliar presència a les Balears

Vol impulsar la distribució al sector de l'hostaleria i el comerç de proximitat de les illes

La companyia Transgourmet Ibèrica, amb seu a Vilamalla (Alt Empordà), ha tancat un acord per adquirir el grup de distribució Moyà Saus de Mallorca. A través d’aquesta operació, la multinacional es fixa “impulsar la distribució a l’hostaleria i el comerç de proximitat” de les Illes. De fet, Transgourmet ja té presència a les Balears, on ja compta amb quatre plataformes ‘cash & carry’ i una xarxa de supermercats –la majoria, sota la marca Suma– a Mallorca, Menorca i Eivissa. Per la seva banda, Moyà Saus, que va facturar 70 milions d’euros (MEUR) l’any 2023, també disposa de quatre ‘cash & carry’ a Mallorca, per a la distribució majorista, i una xarxa de supermercats franquiciats (sota les ensenyes comercials Bip Bip i Eurocop).

Segons informa la companyia de Vilamalla en un comunicat, l’objectiu de l’operació és “construir un projecte sòlid de futur i desenvolupar el negoci de la distribució a les Balears a través del coneixement del territori que aporta Moyà Saus i la capacitat d’inversió i expansió de Transgourmet Ibèrica”. Totes dues firmes, de fet, són gairebé centenàries i a través d’aquest acord de compra, Transgourmet vol expandir negoci a les Balears i créixer en distribució tant per a l’hostaleria com per al comerç (‘retail’) de proximitat.

A les illes, Transgourmet Ibèrica ja compta amb quatre ‘cash & carry’ (plataformes de distribució destinades al sector horeca i comerciants). A les illes, la companyia ja compta amb una cartera de 2.800 clients de l’hostaleria, 160 comerciants i disposa d’una xarxa de supermercats franquiciats –la majoria, de la marca Suma– tant a Mallorca com a Menorca i a Eivissa.

Per la seva banda, el grup Moyà Saus es dedica a la distribució majorista tradicional. Disposa de quatre ‘cash & carry’ a diferents punts de l’illa de Mallorca i una xarxa de supermercats, tant propis com franquiciats, sota les ensenyes comercials Bip Bip i Eurocop.

Nascuda el 1928 i de capital familiar, el grup té la seu a Palma i el 1970 va ser una de les primeres empreses a instal·lar-se al nou polígon industrial de Son Castelló. L’any 2023, Moyà Saus va tancar l’exercici facturant 70 MEUR.

Segons recull el comunicat, l’acord de compra permet a Transgourmet Ibèrica ampliar logística, perquè inclou dues plataformes de distribució (una de producte fresc a Mercapalma i una altra d’alimentació seca al polígon industrial de Son Castelló, a Palma). “A més, Moyà Saus compta amb dotze supermercats propis que també formen part d’aquesta operació i que s’incorporen al grup a través de la societat Miservi, participada al 50% per Transgourmet Ibèrica i Valvi Supermercats, que serà l’encarregada de la seva gestió”, hi afegeix l’escrit.

El director general de Transgourmet Ibèrica, Lluís Labairu, destaca que l’operació “és una mostra de la ferma voluntat de la companyia per constituir-se en líder de la distribució a l’hostaleria i el supermercat de proximitat a Espanya”. Labairu precisa que, d’aquesta manera, “a la forta expansió orgànica” que ha fet Transgourmet els darrers anys, ara s’hi afegeix “el creixement inorgànic” que aporta “l’adquisició de companyies que complementen la seva estratègia de futur”.

70 ‘cash & carry’ i 700 supermercats

Transgourmet Ibèrica, amb seu al polígon de Vilamalla, és propietat del grup suís Transgourmet (la segona empresa de distribució majorista d’Europa que, al seu torn, pertany al grup Coop). Actualment, compta amb cinc plataformes de distribució repartides per tot l’estat espanyol i és referent al sector de ‘retail’, amb gairebé 700 supermercats franquiciats (sota les ensenyes Suma, Proxim i Spar) i més de 2.000 clients independents.

A més, la línia de Transgourmet Ibèrica dirigida a l’hostaleria70 ‘cash & carry’ distribuïts arreu de l’Estat i una xarxa formada per més de 350 comercials.