La dotzena edició de Fiporc de Riudellots de la Selva ha tancat les portes aquest diumenge amb un gran èxit de participació apropant-se als 20.000 visitants durant tot el cap de setmana, superant els 17.000 de l’any passat.
Durant tot el cap de setmana l’àrea de tast gastronòmic s’ha omplert de gom a gom, especialment diumenge, així com els diversos tallers, exposicions i espais demostratius. Un any més l’àrea de tast gastronòmic ha compartit protagonisme amb l’escenari de demostracions i exhibicions del procés d’especejament i elaboració d’embotits a càrrec de diversos voluntaris del poble i els comentaris del cuiner radiofònic Pep Nogué.
La Comissió de Festes s’ha ocupat del bar de la zona de tast on s’hi ha pogut menjar tota mena de productes com ara greixons, carn de perol, embotits, carn a la brasa, ventresca, botifarres, galtes, arròs així com diversos plats i postres de la Cuina de Sils i de productors locals.
La programació de Fiporc va iniciar-se dissabte amb la inauguració oficial i la tallada d’una llonganissa a càrrec del conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Miquel Samper; l’alcalde del municipi, Josep Santamaria; el primer tinent d’alcalde i regidor de Dinamització Econòmica i responsable de la fira, Lluís Barnés i el vicepresident 4t de la Diputació de Girona, Jordi Camps. En la inauguració també hi va assistir la directora General d’Agricultura i Ramaderia, Rosa Altisent; el president del Consell Comarcal de la Selva, Martí Pujals, la presidenta del Consell Comarcal del Gironès, Sònia Gràcia i diversos alcaldes i regidors de municipis veïns.
“Han estat 2 dies intensos de programació que han servit, un any més, per reivindicar la tradició de la matança del porc i una de les principals activitats econòmiques vinculades al sector carni porcí, al Riudellots de la Selva”, tal com ha destacat el primer tinent d’alcalde i regidor de Dinamització Econòmica i responsable de la fira, Lluís Barnés.
L’alcalde de Riudellots de la Selva, Josep Santamaria i el primer tinent d’alcalde, Lluís Barnés, han recordat i fet un agraïment als més de 120 voluntaris que fan possible l’èxit de Fiporc així com a les empreses patrocinadores i a les institucions que hi donen suport.
La programació de Fiporc ha inclòs exposicions, tallers, demostracions, balls, cercaviles i tota mena d’activitats vinculades al sector del porc al voltant de l’àrea de tast gastronòmic on els visitants de la fira han pogut menjar i degustar tot tipus de productes i derivats del porc, com ara carn de perol, aranya de porc a la brasa, terrines de greix, greixons, botifarres de tot tipus, embotits, pernils, salpebrats i l’arròs de galta de porc i carxofes, entre d’altres.
Sobre Fiporc
Fiporc va néixer l’any 2014 a Riudellots de la Selva amb la voluntat de consolidar-se com a fira temàtica de referència a Catalunya, posant en valor tot el que envolta el món del porc on, a Riudellots, s’ha convertit en un dels principals eixos econòmics i símbol identitari de la població.
Val a dir que actualment a Riudellots de la Selva, segueixen arribant, diàriament, més de 25.000 porcs per ser transformats en diversos productes alimentaris, on la indústria càrnia s’ha convertit en un dels principals motors de l’economia local convertint el municipi de Riudellots en el segon municipi d’Europa on hi passen més porcs al dia.
Des dels seus inicis la fira s’ha celebrat durant 2 dies de febrer, coincidint amb la temporada d’hivern quan amb l’arribada del fred, antigament es duia a terme la matança del porc en moltes cases rurals.
Es tracta d’una fira de producte on l’eix vertebral és el porc i els productes que se’n deriven. A través de diversos espais repartits pel municipi es posa en relleu tot el cicle de vida d’aquest preuat animal, que tal com diu la dita popular “del porc, tot s’aprofita”. La fira inclou també un mercat amb paradetes de petits productors i artesans que venen productes de proximitat.
Fiporc és possible gràcies a la incansable feina i implicació dels voluntaris que participen activament en l’organització de la fira, així com de les entitats que hi participen i de les empreses i institucions patrocinadores.
Entre els objectius de Fiporc hi ha donar a conèixer als visitants la importància del sector ramader i empresarial i posar en valor una de les tradicions catalanes més antigues com és la matança del porc, fent gaudir al visitant d’una autèntica festa gastronòmica.
Fiporc està impulsada per l’Ajuntament de Riudellots de la Selva, la col·laboració d’un centenar de voluntaris, la majoria d’entitats locals, amb el suport organitzatiu de l’empresa gironina Incatis, la Diputació de Girona i el patrocini de diverses empreses.