Càritas demana als propietaris de pisos buits de Salt i Girona que els cedeixin gratis per a lloguer social

L'entitat es compromet a fer el manteniment i retornar-los en les mateixes condicions

Càritas Diocesana ha posat en marxa un nou projecte a Girona i Salt relacionat amb l'habitatge. L'entitat ha apostat per crear una borsa de pisos pròpia destinada a famílies amb poc recursos que pagaran un lloguer social, en cap cas superior al 30% dels ingressos familiars. Càritas fa una crida als propietaris de pisos buits perquè els cedeixin gratuïtament durant un període d'uns cinc anys.

A canvi, es comprometen a fer el manteniment de l'immoble i a retornar-los en les mateixes condicions. L'objectiu de Càritas és incorporar una desena d'habitatges a la borsa. Els destinataris prioritaris seran famílies amb fills menors i amb ingressos inferiors al salari mínim interprofessional. En el marc del programa habitatge, Càritas ha posat en marxa un nou projecte a Girona i Salt que aposta per la creació d'una borsa de pisos pròpia. La iniciativa, que Càritas ha donat a conèixer amb motiu del Dia Mundial de l'Hàbitat, preveu aconseguir gratuïtament pisos buits de les dues poblacions i adjudicar-los a famílies amb pocs recursos a canvi d'un lloguer social adaptat als seus ingressos.

Càritas ressalta que la xarxa de lloguers socials de Catalunya és insuficient per absorbir la demanda i que el preu mig del lloguer -de 600 euros- està lluny de ser assequible per a famílies que cobrin el salari mínim interprofessional, de 426 euros. L'entitat calcula que caldria posar al mercat 550.000 habitatges socials amb preus que les famílies amb pocs recursos puguin afrontar.

Per això, han impulsat aquesta borsa que, de moment, comença a implantar-se a Salt i a Girona. L'objectiu és, des d'ara i a fins a finals d'any, incorporar una desena d'habitatges a la borsa. Càritas gestionarà els habitatges en règim de cessió i els llogarà a famílies ateses per algun programa o servei de l'organització, o bé a famílies derivades dels serveis socials amb uns ingressos que no els permeten accedir a un lloguer de mercat.

Tindran prioritat famílies amb fills o filles menors de 16 anys, monoparentals o no, i amb ingressos inferiors al sou mínim interprofessional. En fases posteriors, Càritas preveu estendre el projecte a altres ciutats de la diòcesi de Girona.

Càritas fa una crida a propietaris de pisos buits perquè els cedeixin sense cost, per un període mínim de cinc anys, i entrin a formar part del projecte Lloguer Social, amb l'objectiu de poder atendre així les necessitats de famílies amb pocs ingressos que tenen vetat l'accés al mercat. En contrapartida, l'entitat es compromet a fer el manteniment dels habitatges, a retornar-los als propietaris en el mateix estat en què el van cedir i a destinar-los a l'ús social per al qual han estat sol·licitats.

Habitatge, un problema de primer ordre

Càritas ressalta que l'accés a l'habitatge en el context social i econòmic actual ha esdevingut un problema de primer ordre. A banda del nou projecte, l'entitat disposa d'altres serveis per plantar cara a problemes relacionats amb la manca d'habitatge.

Entre aquests projectes hi ha el Servei de Suport en Deutes Familiars, destinat a ajudar famílies amb problemes per afrontar els deutes derivats de la hipoteca i que el 2012 va atendre 396 casos a Blanes, Figueres, Girona, Garrotxa, Palamós, Palafrugell, Pineda, Roses, Salt, Santa Coloma de Farners. El projecte Pati, a Girona i Salt, posa sis pisos a disposició de dones, sovint amb fills petits, en situació greu de vulnerabilitat social, a les quals faciliten també suport per reorientar la seva situació i potenciar la seva autonomia personal. El projecte Pati va atendre, el 2012, 31 dones i 27 menors.