Treure el precinte de les bales de palla, saber quin farratge necessiten els animals i alimentar-los, munyir les vaques o moure el bestiar d’un cobert a un altre. Aquestes són algunes de les pràctiques que fan els catorze alumnes que des del mes de desembre s’han apuntat al primer curs d’auxiliar de ramaderia que s’imparteix al Baix Empordà. Es tracta d’uns estudis pioners a tot Catalunya i que volen fomentar una professió que té una important demanda i que no troba gent qualificada. I és que els ramaders de la comarca busquen persones que es vulguin dedicar a ajudar-los a les seves explotacions, però no en troben.
Per això, la cooperativa de ramaders del Baix Empordà i Llet Nostra van proposar a l’institut de la Bisbal que els hi donés un cop de mà amb uns estudis reglats. En total seran 500 hores de teoria i pràctica durant quatre dies a la setmana que aquests alumnes hauran de fer per aconseguir una qualificació. De dilluns a dijous han d’anar o bé a l’institut per rebre la classe teòrica o bé a una granja on poden posar en pràctica el que aprenen a l’aula.
El perfil dels estudiants d’aquest curs pioner és el d’una persona de més de 25 anys i que busca poder obrir-se camí en aquest sector. Això és un aspecte “molt rellevant”, tal com explica el cap d’estudis de cicles formatius de l’institut, Marc Alimany, ja que dona garanties al ramader que la idea és entrar de seguida al mercat laboral i no seguir formant-se com podria passar amb persones més joves.
Un dels qui s’ha apuntat a aquest primer curs és en Rida El Assari. És de Palafrugell i porta tres mesos a l’atur. Està coneixent una professió amb la qual mai havia treballat i li agrada. Explica que va decidir fer el curs a partir d’un amic que li va comentar i confia que quan acabi pugui treballar i sortir de l’atur. De fet, el que més amoïna els estudiants casa amb el que busca el sector: trobar feina i tenir gent qualificada per treballar en la ramaderia.
Però no tothom hi entra per buscar feina o per buscar-ne una de nova. En Monsef El Hawari fa temps que treballa en una explotació a Monells (Baix Empordà). A ell l’apassiona la feina a la granja i hi està molt a gust, però vol aprendre. Ell està interessat en les vaques i el món de la llet i explica que el curs li permet aprofundir en aspectes que mai hauria descobert. “A mi m’agrada perquè aprens moltes coses. Abans pensava que el tema de les vaques és divertit, però ara t'adones de la quantitat de feina que hi ha i de les particularitats”, explica.
El curs, però, no és específic de granges de vaques, malgrat la participació de Llet Nostra. La idea és que els alumnes acabin tenint la possibilitat de treballar en qualsevol explotació, sigui de vaques, porcs o aviram. “Aquí s’aprèn com funciona una granja”, explica El Hawari.
Els ramaders, encantats
Qui també està molt satisfet amb la iniciativa són els ramaders. L’Aleix Parnau és el responsable d’una explotació de vaques a Parlavà i és un dels qui acull els alumnes a fer pràctiques a la seva granja. Explica el que faran un cop acabin el curs. Explica que busca una persona per treballar i vol que estigui formada i aquest curs fa que no hagi d’ensenyar “des del principi” un treballador i així es “guanya temps”.
“Donen llet als vedells, preparen el menjar dels grans, netegen o fan el jas dels animals. Vaja, en el cas que contracti algun d’ells, ja sabran el que hauran de fer”, explica Parnau.