Per celebrar el 20è aniversari de l’estrena de la pel·lícula documental ‘El misteri del Nil’, el cinema Truffaut de Girona l’emetrà el dimarts 25 de febrer. Produït i dirigit pel periodista català resident a Girona Jordi Llompart, el film narra la primera expedició de tota la història que va ser capaç de completar, durant 114 dies, la navegació del riu Nil Blau a través d’Etiòpia, Sudan i Egipte i de tots els reptes, perills i accidents que es van haver de superar per aconseguir-ho. Vist per més de 10 milions d’espectadors a tot el món, ha esdevingut un dels documentals per a cinemes de gran format IMAX més exitosos i guardonats. Va rebre premis a la millor producció, fotografia i banda sonora, entre altres reconeixements. La projecció especial d’‘El misteri del Nil’ comptarà amb la participació de Jordi Llompart i del fotògraf i un dels protagonistes d’aquella expedició, Michel L’Huillier. L’entrada serà gratuïta tot i que és obligatori reservar-la de manera anticipada.
Rodada entre el 2003 i el 2004, la pel·lícula es va estrenar el 4 de febrer de 2005 al Discovery – IMAX de Berlín, mentre que quatre dies més tard es va projectar al Loews IMAX Theater de Nova York i al Liberty Science Center de Jersey City, als Estats Units. Va ser a principis de març d’aquell mateix any, els dies 2 i 3, que es va poder veure als cinemes IMAX Port Vell de Barcelona, IMAX de Madrid i IMAX de l’Hemisfèric de València. A les bones crítiques i una resposta positiva per part del públic s’hi van sumar els reconeixements, començant pels premis a la millor producció cinematogràfica de l’any, a la millor fotografia i a la millor banda sonora atorgats per L’Associació de la Indústria de Cine de Gran Format (GSCA).
També va ser guardonat com el millor film en el Festival de Cinema de Gran Format de La Géode de París. Aquell 2005 va convertir-se en la pel·lícula de gran format amb més espectadors i una major recaptació a les taquilles, mentre que cinc anys després de l’estrena ja havia superat els 10 milions d’espectadors arreu del món.
Un viatge èpic, nombrosos incidents i bona rebuda de la crítica
Durant 48 minuts, ‘El misteri del Nil’ explica la primera expedició que va aconseguir navegar el curs del Nil Blau, des de les fonts en les quals neix al cor del continent africà fins a la desembocadura del riu Nil al Mar Mediterrani, travessant països com Etiòpia, Sudan i Egipte i passant per la intersecció amb el Nil Blanc. El geofísic i aventurer Pasquale Scaturro, que ha escalat fins al cim de l’Everest dues vegades i ha completat els descensos d’alguns dels rius més perillosos del planeta, és el líder del grup i principal protagonista. El film també compta amb la participació del kayakista experimentat Gordon Brown, el fotògraf Michel L’Huillier, l’arqueòloga espanyola Myriam Seco, la periodista Saskia Lange i l’egipci Mohammed Megahed, una eminència en el camp de la hidrologia.
Durant el rodatge de la pel·lícula es van produir diversos contratemps, com l’avaria d’un dels helicòpters que es van fer servir i que es va acabar estavellant poc després d’enlairar-se, així com els accidents que van patir alguns dels expedicionaris en la zona dels ràpids del riu, els atacs d’hipopòtams i cocodrils, i els incidents amb bandits i soldats locals. Aquestes dificultats van tenir lloc en el transcurs d’una expedició que va durar més de cinc mesos per completar gairebé 5.000 quilòmetres.
L’aventura del descens pel riu es combina amb alguns dels paisatges més espectaculars i desconeguts de l’Àfrica, com les esglésies rupestres de Lalibela (Etiòpia) i les piràmides de Meroe (Sudan). El film barreja els reptes del viatge amb els aspectes socials, culturals i mediambientals que es deriven de la conca del riu africà. A part d’una rebuda positiva per part del públic, també va ser objecte de bones crítiques: el New York Times la va qualificar d'“un viatge èpic pel Nil Blau”, mentre que el Berliner Zeitung va destacar que es tracta “d’una pel·lícula amb imatges colpidores que tallen la respiració”.
El cinema de gran format i l’evolució tecnològica
El periodista Jordi Llompart va ser l’encarregat de crear, escriure i dirigir aquest documental, produït per la companyia catalana Orbita Max en col·laboració amb MacGillivray Freeman Films, la companyia líder en producció i distribució de cinema de gran format dels Estats Units. El resultat de la feina de Llompart va esdevenir una evolució en els continguts documentals del cinema de gran format IMAX, que utilitzava el format cinematogràfic gegant de 70 mil·límetres per 15 perforacions, sis vegades major i de més qualitat que el cinema estàndard, de 35 mil·límetres. Així va ser fins a la posterior irrupció de les càmeres digitals i dels projectors làser.
Actualment, la pel·lícula fotoquímica de 15/70 ha estat substituïda per noves tecnologies digitals, que permet que es projecti igualment en cinemes de pantalla gegant oferint a l’espectador la sensació de sentir-se dins del film. Precisament, ‘El misteri del Nil’ genera una atmosfera visual i sonora que permet viure l’aventura de principi a fi posant-se a la pell d’un dels protagonistes.
“Dues dècades després d’haver-se estrenat, la pel·lícula continua captivant moltíssima gent i mai ha passat de moda. Durant tot aquest temps ha estat present a la cartellera de diferents cinemes d’arreu del món i això no és gens fàcil d’aconseguir”, explica Jordi Llompart. Destaca que “és la producció més accidentada i complicada que he dirigit mai, però al mateix temps és també la que més satisfacció m’ha generat” i admet que “personalment vaig patir molt amb el rodatge, perquè vaig assumir les tasques de director i productor, però el patiment va valer molt la pena perquè cap film dels que he fet ha tingut un retorn com aquest pel que fa a l’audiència, el retorn econòmic i els premis rebuts”. ‘El misteri del Nil’ és l’única producció per a cinema de gran format que s’ha produït a Catalunya i Espanya en tota la història.