El món local reclama més instruments per fomentar l'ocupació

Miquel Buch diu que els ciutadans no entendran que hi hagi alcaldes que "es posin d'esquenes" al dret a decidir

Una jornada tècnica organitzada per l'Associació Catalana de Municipis (ACM) que s'ha fet aquest matí a Banyoles ha servit per intercanviar experiències i reclamar més recursos i eines per fomentar l'ocupació des del món local. La reunió ha comptat amb representants de diferents ajuntaments, com ara Figueres, Vic o Olot i també de consells comarcals com ara del Baix Empordà i el Berguedà, així com d'altres institucions com la Diputació de Tarragona.

El president de l'ACM, Miquel Buch, també ha defensat el dret a decidir dels catalans i el suport del món municipal al procés tot dient que els ciutadans no entendran que hi hagi alcaldes que "es posin d'esquenes" a poder exercir aquest dret.

La jornada que s'ha fet aquest matí a la seu del Consell Comarcal del Pla de l'Estany ha estat "molt profitosa", segons paraules del president d'aquest ens, Jordi Xargay, que ha subratllat la necessitat de continuar buscant sinèrgies i iniciatives que "sumin" davant els moments de dificultats actuals.


Les polítiques d'ocupació han centrat una part important de la jornada, durant la qual s'ha posat sobre la taula la necessitat de tenir més eines i recursos des del món local per fomentar la creació de nous llocs de treball i l'emprenedoria. "Hem de posar el nostre granet de sorra per promocionar els territoris i trobar feina a la gent que està parada, sobretot als de llarga durada, i donar suport a les empreses que són les que en definitiva han d'aixecar el país", ha assenyalat Xargay.

Per altra banda, també s'ha parlat de l'actual marc legal i de la nova Llei d'Ocupació de Catalunya, l'esborrany de la qual es va presentar la setmana passada. Segons Xargay, "sembla que els territoris i els agents locals podrem tenir una participació més activa i crec que és molt important", ha dit el president del Consell Comarcal del Pla de l'Estany, que ha defensat la idoneïtat d'aquests ens per coordinar les iniciatives d'ocupació de tota una comarca. Durant la jornada, hi havia una vintena de tècnics del món local de diferents organismes i també un representant del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC).

L'ACM, a favor del dret a decidir

El president de l'ACM, Miquel Buch, que ha clausurat la jornada tècnica, ha defensat durant una atenció amb mitjans de comunicació la necessitat que un poble pugui exercir el dret a decidir. L'alcalde de Premià de Mar ha dit que la feina diària d'un batlle és escoltar els problemes i desitjos dels seus ciutadans i que dubta que hi hagi alcaldes que estiguin en contra de que la gent es pugui pronunciar. Ara bé, també ha dit que si algun alcalde "es posa d'esquenes" a la possibilitat de poder exercir el dret a decidir "segurament el municipi no ho entendrà". I ha afegit: "De la mateixa maner que demanem als ciutadans que vagin a votar per escollir alcalde,s o presidents de Govern, no podem defugir que la gent pugui expressar si algun dia vol formar part d'un país lliure o no".

El mes de juliol passat el comitè executiu nacional de l'ACM va aprovar una moció d'adhesió al Pacte Nacional pel Dret a Decidir.