Llagostera (Gironès) disposa d'un espai que ocupava anteriorment la biblioteca i que vol destinar als joves del municipi. Des de l'ajuntament han justificat que no volen dissenyar ni l'espai ni els continguts des del consistori, sinó que han iniciat un projecte que té com a característica innovadora el fet de treballar a tres bandes amb la Direcció General de Joventut i amb l'Escola Superior de Disseny i Enginyeria de Barcelona (Elisava) per poder definir un espai i uns serveis que s'ajustin a les necessitats actuals del col·lectiu.
El regidor de Joventut de Llagostera, Sergi Miquel, ha explicat que el model actual d'espais joves està centrat en l'oci i enfocat per a un usuari més jove, d'entre 14 i 18 anys. El consistori considera però que, amb l'arribada de la crisi i les conseqüències que ha tingut entre els joves, els esforços no s'han de destinar a garantir l'oci a aquestes edats sinó a donar respostes a problemàtiques "més dramàtiques" de joves de 18 a 30 anys com l'habitatge, la formació o l'ocupació. Per tal d'adaptar els espais destinats als joves a aquests canvis socials, l'ajuntament ha decidit comptar amb la complicitat de la universitat i ha encarregat a Elisava un estudi, per valor de 9.000 euros. El regidor ha explicat que han demanat a la Generalitat que els subvencioni aquest projecte.
El cap d'estudis de grau en Disseny d'Elisava, Albert Fuster, ha explicat que habitualment reben encàrrecs d'administracions que, per exemple, els diuen que dissenyin una plaça sense pensar abans en les necessitats a les que ha de donar resposta. "Normalment quan ja s'ha fet el 95% de la despesa després es prova si la plaça funciona o no", ha posat com a exemple Fuster, que considera que en aquest projecte es funciona "totalment a la inversa", ja que l'ajuntament no els ha fet un encàrrec tancat sinó que els ha demanat que investiguin quines necessitats i mancances tenen els joves del municipi i després proposin un disseny no només de l'espai sinó uns continguts que s'adaptin als usuaris.
Per això, es tracta d'un projecte que arrenca sense saber-ne els resultats. "Avui no us podem dir com serà el centre jove ni què acollirà, però sí us podem explicar que treballarem tots junts", ha destacat la coordinador territorial de Joventut a Girona, Anna Prior, que detalla que el projecte neix amb la vocació de poder-se exportar a d'altres municipis de Catalunya amb característiques similars a les de Llagostera.
La Laia Fusté és una de les estudiants d'Elisava que s'ha implicat en el projecte. Segons ha explicat, ja han fet diverses trobades amb joves del municipi a qui demanen sobre el seu estil de vida, sobre què troben al poble o a on van a buscar allò que a Llagostera no tenen. Després d'aquesta investigació, Fusté ha explicat que analitzaran les dades i faran un procés de creació de l'espai i els serveis, que formalitzaran en un seguit de propostes que presentaran a l'ajuntament. Aquestes propostes han d'estar sobre el despatx d'alcaldia a finals d'any.
L'alcalde, Fermí Santamaria, ha explicat que aquest any ja hi ha pressupost definit per instal·lar un ascensor a l'edifici que ha d'acollir l'Espai Jove i on també hi ha un pis amb aules per a formació i un segon pis que acull l'Escola de Belles Arts. Pel que fa a la inversió global que requerirà el projecte, ha determinat que s'haurà d'estudiar amb vistes al pressupost del 2014 i que intentaran demanar l'ajuda de la Unió Europea a través dels Fons Feder.