La PAH de Girona atén més de mil famílies amb problemes hipotecaris en un any

El col·lectiu denuncia "estafes massives" a immigrants de Salt i Banyoles durant la bombolla

La PAH ha fet balanç aquest dilluns de la feina feta aquest darrer any. De setembre a setembre, la PAH ha aconseguit aturar 72 desnonaments, ja sigui a través d'acció directa -concentracions davant els edificis per evitar el llançament- o amb gestions als jutjats. Entre les "victòries" que hi ha hagut aquest any, Afuera ha remarcat dos casos recents: en un han aconseguit la nul·litat d'un contracte hipotecari per clàusules abusives i, en l'altre, durant una vista per clàusules abusives entitat bancària i hipotecat van pactar una dació en pagament i un contracte de lloguer social.

A més, al llarg d'aquest any, 36 persones han signat una dació en pagament i 11 han aconseguit un lloguer o un lloguer social. En total, la PAH ha atès de forma continuada 1.006 famílies i calcula que hi ha uns 2.400 infants afectats pels problemes per tenir habitatge dels seus pares. Segons Marta Afuera, aquestes xifres demostren que la situació "d'emergència habitacional" continua i critica que les administracions encara "no estan a l'alçada" a l'hora de recolzar les famílies amb problemes hipotecaris.

La gran majoria dels casos que ha atès la PAH de Girona -a la demarcació hi ha una dotzena de plataforma més actuant a nivell local en diverses poblacions- són de famílies que tenen el pis a Salt (Gironès). El 49,9% de les famílies ateses són de Salt, davant el 27% de gironins.

La PAH creu que aquesta afluència de veïns de Salt és conseqüència, en bona part, de les "estafes massives" de les quals han estat víctimes nombrosos immigrants que compraven un habitatge a Salt (Gironès). Afuera ha explicat que hi havia "autèntiques organitzacions criminals" que tenien com a pràctica habitual "fer desaparèixer" quantitats importants de diners per repartir-se'ls entre tota la trama que havia fet d'intermediari en el procés.

La portaveu de la PAH ha criticat que la fiscalia i la justícia no hagin actuat de forma més contundent contra aquestes xarxes que, segons sospita la PAH, ha implicat des de propietaris d'immobiliàries, fins a notaris o directors de sucursals bancàries. Segons la PAH, aquesta pràctica fraudulenta també era habitual a altres poblacions amb població immigrada abundant, com ara Banyoles.

En defensa del bloc

La portaveu de la PAH, Marta Afuera, ha instat els Mossos d'Esquadra i el Govern a "desobeir" les "lleis injustes" que obliguen a desallotjar el bloc de Salt, ocupat per famílies sense recursos. Afuera ha agraït el gest de 38 diputats del Parlament de Catalunya que van instar Interior a desobeir.

La portaveu també ha criticat el paper que estan jugant els serveis socials de Salt. Segons Afuera, no han ofert cap alternativa factible per trobar habitatge a cap família sinó que només els han recordat que tenen una data de desallotjament sobre la taula i que han d'abandonar el pis abans.