Girona estudia demanar que el Call Jueu sigui declarat Patrimoni de la Humanitat

El consistori assegura que està a "l'agenda del govern municipal" tot i que no tenen "pressa"

L'Ajuntament de Girona ha confirmat que està estudiant la possibilitat de demanar a la Unesco que el Call Jueu de la ciutat sigui declarat Patrimoni de la Humanitat.

Ara fa uns mesos, l'associació d'Amics de la Unesco de Girona ja va demanar-ho i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va valorar positivament el projecte tot ressaltant que té "totes les característiques per ser-ho".

Des del consistori gironí asseguren que aquesta idea està a "l'agenda del govern, sobre la taula" però que no tenen pressa. "És una cursa de fons, s'ha de fer amb tranquil·litat, cal ser rigorosos però considerem que hi ha un ampli consens", ha assegurat la regidora de Turisme, Coralí Cunyat.

A finals del passat mes de febrer, l'associació d'Amics de la Unesco de Girona va aixecar la veu per demanar que el consistori tirés endavant els tràmits perquè el Call Jueu pogués ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. En aquells moments, l'entitat va analitzar amb profunditat els motius que havien fet que el primer projecte presentat els anys 80 no arribés a bon port. La presidenta de l'associació, Dolors Reig, ressalta que el procés per aconseguir aquest reconeixement és "dur" i que l'espai escollit necessita unes "dosis d'excepcionalitat". "L'informe de presentació ha d'estar ben documentat, cal presentar la mobilitat, els interessos culturals que té la zona i, fins i tot, la implicació de la ciutadania amb la idea", ha subratllat.


Per això, des d'un principi, l'associació va oferir tot el seu suport al consistori ja que la petició per aconseguir aquest reconeixement ha d'estar formulada des d'una administració. "El que vam comentar al consistori de Girona és que potser només amb el call no n'hi hauria prou perquè existeixen altres calls d'origen jueu a Catalunya", ha recordat. No obstant això, la proposta compta amb el suport del mateix conseller de Cultura que durant una visita a Besalú ara fa uns mesos va assegurar que el Call Jueu de Girona reunia "totes les característiques" per aconseguir aquest reconeixement. "Depèn de diverses variables però cal tenir en compte que en els últims 25 anys l'estat espanyol ha demanat moltes declaracions similars i pot ser una mica més difícil d'aconseguir-ho", va lamentar el conseller.

Tot i això, des del consistori gironí ja han avançat que estan estudiant aquesta idea. "Efectivament això està a l'agenda el govern de la ciutat però és una cursa de fons, s'ha de fer amb tranquil·litat perquè cal ser molt rigorosos, no es pot fer amb presses", ha explicat la regidora de Turisme. Segons Cunyat, aquest projecte és "un tema de ciutat" que té un "ampli consens". "S'han fet diverses reunions de treball, encara no tenim un calendari o una data", ha afegit. La regidora ha destacat que aquest reconeixement suposaria un impuls per a Girona. Un impuls en el qual la ciutat ja està "preparada". "Tot suma, és una línia estratègica que no podem abandonar", ha conclòs.