Creix la venda de pisos ocupats a la demarcació de Girona

Ja n'hi ha 750 en total, 100 d'ells a Salt i 44 a Figueres

El mercat immobiliari gironí viu un fenomen creixent: la venda de pisos ocupats il·legalment. Portals com Fotocasa, Habitaclia o Idealista ofereixen cada cop més anuncis d’habitatges a preus atractius, però amb un advertiment clar: estan ocupats i no es poden visitar abans de la compra. Els anuncis recomanen contractar un advocat abans d’adquirir-los i alerten que la responsabilitat de desallotjar els ocupants recaurà en el comprador.

Segons l’agent de la Propietat Immobiliària de Girona i vicepresident de l’Associació d’Agents Immobiliaris de Catalunya, Ramon Corominas, “el 99% d’aquests immobles són propietat de fons d’inversió i entitats financeres, que els comercialitzen a través de gestores d’actius”, segons declaracions a Diari de Girona. La majoria no es poden finançar amb hipoteques perquè els taxadors no poden accedir-hi, de manera que la compra s’ha de fer amb recursos propis o préstecs personals.

A la província de Girona, segons dades d’una gestora d’actius amb un 20% de quota de mercat, hi ha com a mínim 750 pisos ocupats en comercialització. Salt n’acumula 100 i Figueres, 44. Els compradors solen ser inversors que veuen en aquests immobles una oportunitat: “Els preus són baixos i en dos anys poden recuperar el pis i vendre’l a un preu superior o posar-lo en lloguer”, explica Corominas al mateix rotatiu.

Aquesta tendència ha anat a l’alça perquè “l’ocupació s’ha convertit en un mal endèmic i sembla que no té aturador si no hi ha un canvi legislatiu”, afegeix. Els bancs també han trobat en aquesta via una alternativa per donar sortida als immobles ocupats, evitant llargues esperes judicials.

Un canvi en el perfil dels habitatges ocupats

L’agent immobiliariIsidre Vidal destaca que el perfil d’aquests pisos ha canviat: “Fa tres anys es trobaven sobretot en zones perifèriques, però ara també n’hi ha en zones costaneres o capitals de comarca”. També apunta que algunes ocupacions estan vinculades a activitats il·lícites i que hi ha persones que fins i tot tenen una segona residència ocupada. Les zones més problemàtiques continuen sent Figueres i urbanitzacions com les de Maçanet de la Selva, Vidreres, Sils o Santa Coloma de Farners, on els índexs d’ocupació són més alts.

Els pisos ocupats es venen amb un descompte d’entre el 30% i el 40% respecte al preu de mercat perquè el comprador haurà d’afrontar el procés de desnonament. “Aquests immobles abans es retiraven del mercat, però ara estan en tendència a l’alça”, afirma Vidal.

Una pràctica legal, però amb obstacles judicials

L’assessor jurídic del Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària de Girona, Carles Balbin, assegura que la comercialització d’aquests immobles és “perfectament legal”, sempre que es detalli la situació en l’anunci i en el contracte de compravenda.

Un cop comprat, el nou propietari ha d’iniciar un procés judicial per recuperar la propietat. Però la llei preveu proteccions per als ocupants vulnerables, com ara ingressos inferiors a 1.800 euros mensuals, tenir fills menors d’edat o haver estat víctima de violència domèstica. “És molt fàcil que els ocupants entrin en aquesta definició i això allarga els processos”, adverteix Balbin.

Si fa uns anys el desallotjament trigava sis mesos, ara la mitjana és d’un any i mig. A més, a partir del 3 d’abril, amb l’entrada en vigor de la nova llei d’agilització de la justícia, serà obligatori haver fet una mediació prèvia abans de presentar la demanda de desnonament.

Amb aquests obstacles, els compradors de pisos ocupats han d’estar preparats per afrontar un procés llarg i incert. Tot i això, la demanda d’aquests immobles no para de créixer, especialment entre inversors que veuen en aquesta situació una oportunitat de negoci.