Fortes tempestes de fins a 44 litres per metre quadrat escombren la província de Girona

La caiguda d'arbres va tallar dues carreteres a la Vall d'en Bas

Ahir a la tarda un front de tempestes ha creuat tot el Principat d’oest a est, provocant xàfecs forts a molts sectors del país. En la majoria de casos la precipitació ha caigut durant poca estona, menys de mitja hora en general, però la forta intensitat ha permès que s’acumulessin quantitats abundants (superiors als 20 litres per metre quadrat) a diversos sectors del país.

A banda de la forta intensitat de la precipitació, cal subratllar la gran quantitat de descàrregues elèctriques, així com la calamarsa o pedra que va caure en alguns sectors. Puntualment també es van produir ratxes de vent molt fort associades a les tempestes, probablement causades per esclafits, sobretot en alguns punts del Lluçanès i de la plana de Vic, on s’han produït danys en localitats com Manlleu o Torelló.

Així doncs, al llarg de la tarda van anar creuant el país de ponent a llevant, provocant xàfecs forts de curta durada i acumulant quantitats de precipitació molt irregulars. Tot i que va ploure arreu del país, mentre que en alguns sectors es van superar clarament els 20 litres, en d’altres zones la precipitació va ser inferior a 1 litres. Aquesta irregularitat es va observar fins i tot en punts diferents d’una mateixa comarca.

Acompanyant els xàfecs, es va produir un perceptible descens de la temperatura. Si bé la matinada de divendres havia estat de ple estiu a molts sectors del país, amb mínima superior als 20 ºC a bona part del litoral i prelitoral, la nit de divendres a dissabte ha estat clarament més fresca, amb valors entre els 15  i els 20 ºC prop de la costa i inferiors als 15 ºC a l’interior.

Pluja i afectacions

Entre els municipis més afectats a les comarques gironines en destaquen els 44 litres que van caure a Molló (Ripollès), mentre que també en destaquen els 38,8 de Santa Pau (Garrotxa), 34,2 a Albanyà (Alt Empordà) i els 25,5 d'Anglès (Selva).

La tempesta fou especialment virulent a la Vall d'en Bas, on van caure dos arbres que van obligar a tallar la carretera C-63 al quilòmetre 64 com també la carretera C-153 al punt quilomètric 49. En ambdós casos es va donar pas alternatiu al pas de vehicles.


Aparell elèctric

A banda dels registres de precipitació, cal remarcar la intensa activitat elèctrica de les tempestes. Al llarg de la jornada de divendres, la XDDE (Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques) va enregistrar fins a 14.657 llamps núvol-terra, dels quals 4.296 van caure sobre el Principat. Per comarques, les més afectades van ser l’Alt Camp (256 llamps), el Tarragonès (255 llamps), el Vallès Oriental (245 llamps) o la Noguera i la Segarra (244 llamps cadascuna).

El mapa següent mostra la seva distribució espacial i temporal. S’hi pot veure novament com les tempestes van escombrar Catalunya de ponent a llevant, afectant l’extrem oest durant les hores centrals del dia (tons verds), les comarques centrals durant la tarda (tons grocs) i, finalment, la franja litoral ja de cara al vespre (llamps representats de color taronja). Les hores de la llegenda estan expressades en UTC, de manera que cal sumar dues hores per obtenir l’horari oficial d’estiu.

L'usuari d'Instagram lightthrumylens va captar les següents imatges de la tempesta des de les Bernardes de Salt: