Espadaler adverteix que els Mossos faran complir el desallotjament del bloc de Salt

El proper 16 d'octubre es tirarà endavant amb el manament judicial

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha negat rotundament la possibilitat que els mossos desobeeixin l'ordre de desallotjament del bloc ocupat de Salt tal com han demanat una quarantena de diputats d'arreu de Catalunya.

"Estem en un estat de dret i el cos dels mossos ha de complir els manaments judicials", ha insistit. Segons ha assegurat Espadaler, ni els mossos ni el Departament d'Interior es planteja la possibilitat de fer marxa endarrere i aposten per la mediació.

"Res ens plauria més que el 16 d'octubre els ocupants abandonessin l'edifici i, per això, intensificarem els esforços de mediació", ha destacat. Espadaler ha fet aquestes valoracions durant la Junta Local de Seguretat de Salt.

Aquest divendres s'ha donat a conèixer que 38 diputats del Parlament de Catalunya de diversos formacions polítiques han demanat al cos dels Mossos d'Esquadra que desobeeixin l'odre de desallotjament de l'edifici ocupat de Salt que està previst pel proper 16 d'octubre. Aquest edifici va ser ocupat el passat mes de març i actualment hi viuen una quarantena de persones, entre adults i infants. Davant d'això, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha assegurat que aquesta possibilitat no és "ni una hipòtesi plantejable". "El cos dels mossos ha de complir els manaments judicials, estem un estat de dret i això no s'ho planteja ni el cos ni el mateix Departament", ha afirmat.

Espadaler ha assegurat que esperen resoldre aquesta problemàtica de forma "endreçada" apostant pel diàleg i la mediació. "Esperem que els ocupants desallotgin l'edifici el dia assenyalat i intensificarem tots els esforços en aquest front, el consistori també és proactiu en aquest sentit", ha subratllat. En aquesta línia, el conseller ha demanat als diputats que "entenguin i valorin" tots els esforços de mediació que s'han realitzat fins ara des dels Serveis Socials del municipi.

Menys delictes i menys temps d'espera

El conseller ha realitzat aquestes valoracions durant la Junta Local de Seguretat de Salt que ha reunit diverses autoritats dels Mossos d'Esquadra, de la Policia Local i del consistori saltenc. En aquesta línia, el conseller ha assegurat que durant el primer any que ha entrat en funcionament la comissaria conjunta entre els mossos i la policia local, s'han aconseguit "molt bons resultats". "No volem ser triomfalistes, els resultats sempre són millorables però s'ha aconseguit reduir el temps d'espera per fer tràmits administratius i s'ha millorat la cooperació", ha assegurat.

En concret, l'alcalde de Salt, Jaume Torramadé, ha explicat que s'han analitzat els resultats dels últims cinc anys i s'ha detectat una davalla del 25% del nombre de delictes que s'han comès a Salt aquest 2013 en comparació amb l'any 2009-2010. A més, s'ha aconseguit reduir el temps d'espera per presentar una denúncia o per temes d'àmbit administratiu fins a 16 minuts de mitjana.

A més, des del Departament d'Interior ja han anunciat que s'està enllestint un nou conveni amb el consistori de Salt i la Policia Local d'aquesta localitat que continua amb línia de treball conjunt entre els dos cossos policials que s'ha portat a terme fins ara. L'actual conveni datava del 1998. "Abans es delimitaven molt les competències i cada cop més els mossos fan tasques locals i la policia pot ajudar en altres casos", ha detallat Torramadé. Per això, el nou conveni permetrà que els mossos puguin aixecar actes seguint la nova ordenança municipal de convivència ciutadana . "Aquest conveni el signarem immediatament, la junta d'aquest divendres ha servit per acordar-ho formalment i reflectir la fusió existent entre els dos cossos", ha assegurat el batlle.

D'altra banda, Espadaler també ha aprofitat aquest acte per donar a conèixer que des del passat gener i fins aquest mes d'octubre ja s'han detingut 27 persones relacionades amb assalts violents. En total, des de principis d'any s'han registrat 35 robatoris d'aquestes característiques a les comarques gironines i el conseller ha assegurat que tot i la reducció d'assalts que s'ha registrat es continuarà treballant intensament per aturar aquesta mena de robatoris. De moment, Espadaler ja ha assegurat que des de gener fins a maig, a les comarques gironines s'havien registrat sis assalts violents al mes. Una xifra que des de maig fins a setembre ha disminuït fins a dos assalts violents cada mes.