Mor a Madrid la pintora Ángeles Santos Torroella a l'edat de 101 anys

L'autora de quadres com 'Un mundo' va néixer a Portbou el novembre del 1911

Ángeles Santos Torroella ha posat punt final a una vida centenària a la seva residència de Madrid, segons ha informat el diari 'ABC', rotatiu on escriu el seu germà Rafael, poeta i crític d'art. 


La pintora nascuda a Portbou (Alt Empordà) va incrementar la seva fama, després de fer algunes exposicions a Valladolid, gràcies a la seva participació al Salón de Otoño de Madrid, l'any 1929. Especialment, pels articles que van alabar la seva pintura, a mig camí entre l'expressionisme i el surrealisme, escrits per intel·lectuals i crítics com Ramón Gómez de la Serna, Juan Ramón Jiménez o Federico García Lorca.

Després de fer exposicions a París, Venècia i els Estats Units, Ángeles Santos es va traslladar a Barcelona, on el 1936 va casar-se amb el pintor Emilio Grau Sala. Durant aquest període, Santos va deixar de pintar, ja sigui pel naixement del seu fill Julián o, com assenyalen alguns crítics, perquè el contrast entre la seva pintura i la del Noucentisme català li va valdre qualificatius d'artista dura i poc amable.

Un temps més endavant, Santos va tornar a pintar, amb un estil més suau, i va abordar temes com el retrat, els interiors urbans i els paisatges marítims, optant per un estil postimpressionista. L'any 2005, va ser guardonada amb la Creu de Sant Jordi per la Generalitat de Catalunya.