Temporada Alta aixeca el teló asseient cuina i teatre a la mateixa taula

L'espectacle inaugural del festival reivindica el plaer del menjar a través de textos literaris

El festival Temporada Alta ha decidit inaugurar la 22ena edició amb un espectacle que experimenta amb unir el món de la literatura, el teatre i la cuina. La raó és doble: per una banda perquè fa 22 anys també van decidir iniciar-se en l'aventura de fer un festival de teatre de tardor amb una obra que parlava de cuina i també perquè aquest any el Celler de Can Roca ha aconseguit coronar-se com al número 1 de la cuina mundial. Per això, el títol del muntatge és 'Degustació' -el mateix que al 1992- però al qual ara s'hi ha afegit el subtítol 'De l'edat de pedra al Celler de Can Roca'. 

El Teatre Municipal de Girona ha lluït un ple absolut. L'espectacle, ideat per fer-se en funció única aquesta nit, ha comptat amb la participació d'actors de la talla de Montserrat Carulla, Àlex Casanovas, Cristina Cervià, Eduard Farelo, Lluís Marco o Rosa Novell. Dalt l'escenari, sis taules completament parades que han acollit als actors, elegantment vestits que, mentre recitaven textos, aprofitaven també per assaborir el sopar.

Durant les dues hores i mitja d'espectacle, els actors han repassat fragments literaris que van des de la literatura caníbal, passant pels consells de Da Vinci sobre modals a taula o sobre com el descobriment del foc ha fet evolucionar la cuina. L'espectacle també repassa els inicis de la cuina catalana i, sobretot, recupera extractes escrits per Josep Pla sobre alguns aliments genuïnament catalans com el pa amb tomàquet, les mongetes amb botifarra o l'any i oli.

La ploma de Pla, característica per la seva exhaustiva descripció però també pels tocs d'humor, ha arrencat els somriures de la platea. Així com també fragments de Narcís Comadira sobre la fal·lera dels catalans per anar a buscar bolets. "És una menja gratuïta, cosa que alegra els catalans", recollia Comadira en el seu text.

A banda dels textos, l'espectacle es complementa amb projeccions que acompanyen la lectura (sovint amb fragments de pel·lícules de Charles Chaplin) o fins i tot amb música en directe, amb temes musicals que parlen de cuina. La participació de les Divinas també ha completat l'apartat musical. El fil conductor de l'espectacle l'han dut els actors Dafnis Balduz, Eva Basteiro-Bertolí i Eva Partes que també han usat la cançó com a fórmula per anar trencant el ritme entre la lectura de textos. 

El protagonisme dels cuiners

En la darrera part de l'espectacle, els protagonistes han estat els cuiners, a qui el festival els va encarregar la tria d'un fragment d'un llibre que els hagi marcat en la seva carrera. Juan Mari Arzak i Ferran Adrià no han pogut assistir personalment a l'espectacle però han volgut deixar un vídeo on han llegit un extracte d'un llibre d'història de la gastronomia (Arzak) i un fragment de 'El Perfum' (Adrià).

Els que sí han pogut ésser-hi han estat Jaume Subirós del Motel de Figueres, Carme Ruscalleda del Sant Pol i els grans homenatjats de la nit, els germans Roca. Abans de l'espectacle, els artífexs del millor restaurant del món reconeixien estar "contents i afalagats" perquè un festival "de projecció europea" com el Temporada Alta hagi pensat en la cuina per aixecar el teló. 
El xef Joan Roca, que ha arribat poques hores abans d'un congrés de cuina de l'Equador, s'ha decantat per llegir un fragment del primer llibre de cuina d'autor que va tenir, Josep Roca ha llegit 'L'ànima del vi' de Baudelaire i el pastisser ha triat un passatge de 'Charlie i la fàbrica de xocolata'.

L'espectacle ha clos amb un brindis que ha reunit dalt l'escenari cuiners i tots els actors que han participat de l'espectacle.