La presó de Girona es convertirà en un centre obert

La nova institució penitenciàries de Figueres obrirà el 2014

El tancament de la centenària presó de Figueres suposarà l'obertura del centre de nova construcció, ja finalitzat, de Puig de les Basses, l'any 2014. Aquesta nova instal·lació aportarà al sistema 1.018 noves places.

Uns 200 interns actualment ingressats al centre penitenciari de Figueres seran traslladats a la nova seu. Un cop finalitzat el trasllat, es tancarà aquesta presó. També es podran portar fins aquí els més de 130 convictes ingressats a la de Girona i d'altres que, "tot i constar com a residents en aquesta ciutat per limitació de places estan interns en presons de l'àrea metropolitana".

El conseller Gordó ha explicat que amb l'entrada en funcionament Puig de les Basses, i un cop s'hagi buidat el Centre Penitenciari de Girona, es faran obres en aquest darrer espai per reconvertir-lo en una instal·lació de règim obert. Aquí viuran els reclusos que ja disposen del tercer grau i, per tant, compleixen part de la seva condemna al carrer.

Centre penitenciari del Puig de les Basses

El centre penitenciari del Puig de les Basses fa més de dos anys que està acabada -concretament el gener del 2011- però fins ara s'ha mantingut tancada per falta de pressupost per poder-lo equipar per dins. Des del Departament de Justícia s'han donat diferents dates d'obertura que no s'han complert, un fet que ha suscitat molt de malestar al territori.

El mes de novembre del 2010, la llavors consellera d'Interior, Montserrat Tura, va encapçalar una jornada de portes obertes quan encara no estava acabada i es va dir que es preveia el trasllat dels interns durant el primer trimestre del 2011 per completar-lo a l'estiu. Les obres, però, no estaven acabades i es va ajornar l'obertura fins a l'estiu del 2012. Després, que es faria a partir de la tardor de manera parcial i finalment es va planificar per a principis del 2013, una data que tampoc es va complir.

Arran d'això, l'Ajuntament de Figueres, amb el suport de tots els partits, va aprovar en el ple del febrer passat una moció per reclamar a la Generalitat la seva obertura de forma urgent. La petició es va fer després que dos presos fugissin de la presó vella tot i que van ser detinguts poques hores després. En la moció, es denunciaven "greus problemes de seguretat" a l'antic edifici de la presó i també d'unes condicions que no eren "suficientment dignes" pels interns i tampoc per aquells que han de fer la seva feina al centre. També es recordava que la ciutat vol recuperar la presó vella, un cop fet el trasllat al Puig de les Basses, per reformar-la i acabar d'estudiar quin ús se'n fa.

El maig passat, el conseller de Justícia, Germà Gordó, va anunciar al Parlament que el Govern preveia obrir el centre penitenciari el 2014, senes més concreció.
El Puig de les Basses es va començar a construir el 2008. Fa més de 61.000 m² i pot acollir 750 reclusos. Va costar 108 milions d'euros i els sindicats van denunciar en el seu moment que mantenir-la tancada costava 1 milió d'euros cada mes.