Denuncien un excés d'immersions a les Illes Medes

L'Associació de Naturalistes de Girona ha preguntat a la Fiscalia si és compleix amb la límitació de llicències diàries

L'Associació de Naturalistes de Girona ha presentat aquest dijous una denúncia a la Fiscalia per tal que investigui si els centres d'immersió submarina estan cometent irregularitats a l'hora d'atorgar els permisos per accedir a les Illes Medes, a l'Estartit (Baix Empordà).

L'entitat sospita que alguns centres incompleixen la normativa que limita les immersions al dia i volen que s'investigui si s'han imposat sancions per aquestes possibles irregularitats. Alerten que un excés en la freqüentació dels submarinistes a la reserva natural parcial pot comportar danys naturals atesa la gran biodiversitat que hi ha a la zona.

Segons la denúncia presentada, l'Associació de Naturalitstes de Girona (ANG) demana a la Fiscalia que investigui si es compleix el número d'immersions màximes permeses, segons estableix el Pla Rector d'Ús i gestió de l'Àrea Protegida de les Illes Medes, i que són un total de 400 llicències diàries. Segons explica el portaveu de l'entitat, Enric Cortiñas, les llicències s'atorguen des del Parc Natural del Montgrí, Baix Ter i Illes Medes però sospiten que alguns centres d'immersió no demanen els permisos necessaris o alguns fins i tot autoritzen més submarinistes del que els hi està permès. També volen deixar clar que aquestes possibles irregularitats no són una pràctica habitual a la majoria de centres però volen arribar al fons de la qüestió. En aquest sentit, també volen saber si s'han posat sancions per incompliments de la normativa.

Els ecologistes alerten que aquesta és una reserva parcial amb una gran biodiversitat, que pot quedar malmesa per un excés de freqüentació a la zona. "Pot afectar a espècies protegides com el corall per culpa de l'alateig dels submarinistes o a espècies que es veuen desplaçades del seu entorn pel soroll o possibles vessaments de combustible de les embarcacions", explica Cortiñas.
L'entitat sospita que aquestes males pràctiques s'haurien produït sobretot durant aquest últim any, arran de l'augment del turisme. Segons Cortiñas, s'hi afegeix "la manca de recursos de la Generalitat que no permet tenir un nombre important de vigilància en una zona que és molt complicada per la seva gran extensió".

L'àrea protegida de les illes Medes forma part de l'espai de la Xarxa Natura 2000 anomenat El Montgrí, d'acord amb la Directiva d'Hàbitats (Directiva 92/43/CEE). A més, està inclosa a la llista de zones especialment protegides i la diversitat biològica a la Mediterrània (ZEPIM) des de desembre de 2001. Aquesta pertinença, obliga a les parts signants a establir mesures de conservació i millora del patrimoni natural d'aquestes zones així com l'adopció en aquestes zones de mesures de planificació, ordenació, supervisió i vigilància.

L'any 2010 el Parlament va aprovar la la Llei 15/2010 de protecció del Parc Natural del Montgrí, Baix Ter i Illes Medes. Aquesta llei regula quines activitats són aptes i quines no amb l'objectiu de mantenir protegit l'entorn marí de les Illes per la seva alta vàlua faunística i florística. Una de les activitats que es regulen, amb l'objectiu de conservar els elements que configuren el patrimoni natural de la zona protegida, són les que exerceixen els centres d'immersió.