Expulsats en un any 107 multireincidents que acumulaven 327 detencions

L'esclariment de la desaparició d'Ana María Martos, entre les actuacions més importants de l'any

L'expulsió de delinqüents multireincidents és una de les prioritats tant per a policies com per a jutges i fiscals. La tasca per arribar a expulsar un delinqüent molt actiu no és senzilla: hi ha d'haver una interlocutòria d'ingrés en un Centre d'Internament per a Estrangers (CIE) per començar a tramitar l'expulsió, a més, cada jutge ha d'arxivar cadascuna de les causes perquè si hi ha algun assumpte pendent amb la justícia no es pot executar l'extradició i, finalment, el CNP ha de programar el viatge per retornar-los al seu lloc d'origen.

El comissari principal en cap del CNP a Girona, Emilio Monge, ha admès que és una feina "molt costosa" però absolutament necessària per fer baixar els índexs de delinqüència. "Són delinqüents habituals que no tenen cap altra dedicació aquí, ni la volen tenir", ha afirmat Monge que detalla que aconseguir expulsar multireincidents obliga a destinar molts esforços humans i també materials.

En un any, de setembre a setembre, la policia espanyola ha expulsat del territori 141 persones, de les quals 107 eren delinqüents amb diverses causes pendents amb la justícia. Entre tots, sumaven 327 casos oberts. "Si aquests són els casos objectivats i contrastats, imagineu els delictes que poden haver arribat a cometre sense que els enganxessin", ha afirmat Monge.

1.174 detinguts a les fronteres

La policia espanyola, que aquest dimecres ha celebrat la festa patronal dels Àngels Custodis, també s'encarrega de controlar portes d'entrada al país. En el darrer any, han detingut 1.174 persones als passos fronterers de la Jonquera, Portbou, Puigcerdà i Camprodon. D'aquestes, 444 eren persones reclamades per la justícia. A més, han denegat l'entrada a 512 persones.

A l'aeroport de Girona, l'única frontera exterior de la demarcació, els agents de la policia espanyola han detingut 116 persones: 81 per falsificació de documents, 24 per reclamació judicial i 5 per tràfic de drogues. Els narcos eren de nacionalitat sueca i intentaven entrar al país amb dos litres d'èxtasis líquid.

També a l'aeroport, han detectat 107 documents falsificats i han denegat l'entrada al país a 26 passatgers.

Una desaparició resolta

Un dels casos d'aquest any que més enorgulleix a la policia espanyola és la resolució de la desaparició d'Ana María Martos. Aquesta veïna de Sant Feliu de Llobregat va desaparèixer l'any 2004 i, des de llavors, no s'havia tingut notícies seves. La investigació policial va aconseguir descobrir que havia estat víctima d'un assassinat. La policia espanyola va localitzar el seu cadàver dins un bidó, enterrat en un paratge de Lloret de Mar. Hi ha tres persones detingudes en relació al crim, dues a Buenos Aires i l'antic propietari dels terrenys on van localitzar el cadàver a Lloret.

Emilio Monge ha assegurat que aconseguir resoldre una desaparició de fa tants anys és important sobretot per a la família de la víctima, que ha pogut esvair dubtes sobre les circumstàncies de la desaparició.

Proxenetes i tràfic de persones

Un altre dels objectiu del CNP és lluitar contra el crim organitzat o l'explotació sexual de persones. Entre les actuacions destacades d'aquest any hi ha la localització i alliberament d'una noia menor d'edat a qui obligaven a exercir la prostitució a peu de carretera a Maçanet de la Selva.

La policia espanyola ha detingut 19 persones, integrants de dues organitzacions criminals dedicades a la tràfic de dones i a l'explotació sexual de dones de nacionalitat romanesa en diversos clubs de l'Alt Empordà, la majoria al prostíbul 'Lady Dallas' d'Agullana. L'organització encarregada de captar les dones joves estava dirigida per proxenetes poderosos del 'Clan dels Jantea'. L'altra organització estava composada pels propietaris i responsables dels bordells.