Cadaqués posarà fi a les males olors del clavagueram

Es tallarà el trànsit al tram nord de la riba per substituir-lo malgrat es va renovar fa cinc anys

El sistema de sanejament del tram nord de la riba de Cadaqués (Alt Empordà) no funciona correctament i ocasiona refluxos i males olors als veïns i negocis de la zona, que es troba arran de mar.

Precisament fa cinc anys, ja es van refer tots els serveis però el clavegueram no es va instal·lar correctament i ara s'haurà de canviar el conducte. La zona afectada és la que va des de la plaça Portitxó fins a a la casa Serinyana i les obres obligaran a tallar el trànsit.

La previsió és fer-ho en dos trams i que les obres comencin el 15 de novembre fins al 20 de desembre. El cost l'assumirà íntegrament l'Estat. Dilluns que ve hi ha una reunió amb els afectats per exposar el projecte i reduir les molèsties.

L'alcalde del municipi, Joan Figueras, explica que el problema del sanejament es pateix sobretot a l'estiu, que és quan el sistema de sanejament i les canalitzacions van més plenes de residus. "Els refluxos no es veuen per sort però sí que es noten les olors a les cases dels particulars i també a les terrasses dels bars i restaurants de la zona; no podem passar un estiu més", reconeix el batlle.

La idea era poder fer les obres l'hivern passat, l'època en què més baixa el turisme, però no es va poder fixar el període entre l'Estat, a través de Costes, la constructora -Servià Cantó- que va fer les obres ara fa cinc anys i que ara repararà de nou i l'Ajuntament. L'alcalde subratlla la "bona disposició" de totes les parts, des del moment en què es va detectar el problema. "Van entendre que l'Ajuntament i els ciutadans no havien d'afrontar el cost de les obres", ha afegit Figueras, que desconeix la xifra exacte de les obres que es faran el mes de novembre. "El que ens importa és que no costarà diners als ciutadans", assenyala.

L'any 2008 l'Estat va fer una important inversió per reparar el gran esboranc que la llevantada d'aquell any va ocasionar a la riba del Pitxot. Aprofitant que s'havia d'intervenir a la calçada, es va decidir en aquell moment substituir tots els serveis de la riba, incloent el tram on s'ha detectat el problema amb el clavegueram. El cost el va assumir Foment, atès que l'espai terrestre-marítim pertany a Costes tot i que és gestionat per la Generalitat i l'Ajuntament.

Cinc setmanes d'obres

Les obres afectaran al tram del sector nord de la riba que va des de la plaça Portitxó fins a a la casa Serinyana, és a dir, l'espai que hi ha entre les cales des Poal i des Pianc. La previsió és que els treballs es facin en dos trams per evitar així el mínim de molèsties als veïns i negocis, que hauran de tancar durant els dies en què es talli la calçada. La previsió és que una part de la canalització del sistema de sanejament s'hagi de canviar i per tant obrir la calçada però que la resta de la canonada es pugui reparar.

Dilluns que ve hi ha prevista una reunió amb els veïns i els comerços afectats per exposar-los les obres i decidir com es pot reduir l'impacte dels seus negocis. Amb els hotels de la zona, ja s'hi ha parlat. Per l'alcalde, és necessari que les obres es facin el mes de novembre que és el període de menys activitat turística amb la idea que a principis de Setmana Santa, que és quan arrenca la temporada, ja estigui tot refet. La previsió és que les obres estiguin acabades el 20 de desembre.

Per altra banda, també s'aprofitarà per reparar algun forat que hi ha a la riba del Pitxot, a l'altra banda de la zona de platja. Els temporals han anat malmetent punts concrets de la façana de la riba i el fort onatge s'ha emportat fragments de la pedra seca que hi ha a primera línia de mar.