Mor una dona embarassada a l'aeroport de Girona

UGT i CiU demanen reobrir el punt d'assistència mèdica

Aena va decidir tancar el servei d'assistència mèdica de l'Aeroport de Vilobí d'Onyar (Selva) el passat mes de juliol. Aena defensa que segons l'Organització d'Aviació Civil Internacional (OACI), Girona no té un trànsit de passatgers que obligui a disposar d'aquests punts d'atenció mèdica permanent.

Ahir a la tarda, una jove de 21 anys que estava embarassada va morir a les instal·lacions poc abans d'agafar un vol cap a Birmingham. Els fets van passar poc després d'un quart de quatre de la tarda, quan la noia estava a l'ascensor que la baixava de la terminal a la pista i es va trobar malament. Segons el sindicat, es va avisar l'ambulància, que va trigar 25 minuts. El Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) defensa que, des que van rebre la trucada i va arribar l'ambulància, van passar només quinze minuts. Els serveis mèdics, però, no van poder fer res per salvar-li la vida. 

UGT i les crítiques al tancament

El sindicat UGT sempre s'ha mostrat contrari a la decisió de tancar el servei mèdic i havia alertat que, davant situacions d'emergència, es corrien riscos si no hi havia cap equip mèdic a l'aeroport. Per reivindicar la seva reobertura, la UGT va recollir unes 2.000 signatures i, fins i tot, va enviar una carta a la ministra de Foment per reclamar el restabliment del servei, que des del 1967 havia existit a les instal·lacions de Vilobí d'Onyar.

Després d'aquest incident, la secretària general del sindicat a Girona, Dolors Bassa, ha tornat a reivindicar que cal que el servei es restableixi. Bassa, que ha lamentat la mort de la jove i ha volgut transmetre el condol a la família, ha recordat que el sindicat ja havia alertat que podien succeir situacions com aquesta. "Ja vam dir que tancar aquest servei a causa de les retallades podia fer que l'ambulància tardés fins a 25 minuts i se'ns va dir que érem uns exagerats i que això no passaria", recorda Bassa.

Per això, el sindicat reclama que hi hagi una infermera i un metge a la terminal que puguin actuar en casos d'urgència. A més, Bassa ha explicat que l'espai que ocupava aquest punt mèdic està tancat "a pany i clau", tot i que a dins hi ha lliteres. Per això, la UGT vol que aquest espai s'obri i s'habiliti si més no per atendre casos d'indisposició lleu. "Ara si algú es troba malament se l'ha d'estirar a terra tot i tenir lliteres a l'aeroport", ha explicat. 

Bassa també ha explicat que el proper 10 d'octubre hi ha reunió de la Comissió de seguretat i salut de l'Aeroport de Girona i que allà intentaran revisar tota la documentació i els protocols a seguir en aquests casos. Després d'aquesta reunió, el sindicat decidirà si emprèn accions legals contra Aena per la decisió de tancar el servei mèdic. 

CiU també demana la reobertura

El diputat al Congrés per CiU Jordi Xuclà ha registrat aquest matí una bateria de preguntes per demanar a l'executiu espanyol que torni a obrir el punt mèdic a l'aeroport gironí. Xuclà considera que és "indispensable" que l'aeroport tinguin un servei mèdic ja que està situat entre els deu aeroports amb més passatgers de tot l'Estat. "No és només estadística és tenir clar que l'atenció sanitària és un dret i una prioritat fonamental", ha justificat.

Per això, el diputat ha demanat a través d'una pregunta escrita al govern espanyol si creu que situacions com aquesta s'haurien pogut evitar amb el servei funcionant. Xuclà també demana a l'executiu que aclareixi si tornarà a posar en funcionament el punt d'atenció mèdica tant a Girona com en d'altres aeroports on s'hagi tancat "al·legant un descens de passatgers".