Miguel Nonay té 51 anys i pateix poliomielitis. L'any 2009 va iniciar l'aventura d'escriure un blog sobre els viatges que anava fent amb la intenció d'explicar a persones com ell, en cadira de rodes, quines destinacions turístiques podien visitar i quines activitats podien fer. Així va néixer 'A salto de mata', un projecte que, poc després, ha complementat amb un nou blog -titulat 'Viajeros sín límite'- on incorpora el vídeo com a eina fonamental per explicar què es pot fer i com es pot fer. "És més fàcil veure com es puja a un dromedari que no explicar-ho", ha declarat.
Nonay enregistra les seves pròpies vivències, edita els vídeos i els comparteix a Internet, i d'això n'ha fet la seva feina. El seu blog s'ha convertit en referent mundial pel que fa a turisme accessible i rep unes 200.000 visites mensuals. La gran repercussió que tenen els seus vídeos ha fet que patronats de turisme, empreses o d'altres administracions el contractin per tal que faci vídeos promocionals que atreguin turistes amb minusvalidesa. Nonay ja ha treballat per unes 85 destinacions de tot el món, entre d'altres, Costa Rica, Jordània, Marroc o República Dominicana. A nivell estatal, ha fet vídeos d'una quarantena de destinacions. Segons assegura, després de fer una acció similar a Oviedo, l'any següent van augmentar un 20% les pernoctacions de persones amb cadira de rodes.
"Què no es pot fer a Girona!"
Des de fa dos anys, aquest bloguer també manté contacte amb el Patronat de Turisme de Girona, qui l'ha convidat a viure en primera persona allò que la destinació ofereix en turisme accessible. Nonay, que en aquesta ocasió ha treballat sense cobrar, ha elaborat finalment un vídeo d'uns set minuts que ja ha penjat al seu blog on se'l veu fent algunes activitats de turisme actiu com saltar en paracaigudes, anar amb una bicicleta adaptada per les vies verdes, visitar un celler, anar a les platges amb cadira amfíbia, fer submarinisme, pujar a un veler adaptat, conduir un quad, muntar a cavall, anar en caiac per la Costa Brava o gaudir de la gastronomia, el patrimoni de Besalú o Girona o envoltar-se de natura a la Vall de Núria.
"A Girona he pogut viure per primera vegada i ha estat molt emocionant", assegura Nonay que, després de viatjar per tot el món, ressalta que Girona és una de les destinacions on es poden fer activitats de turisme actiu "més variades". Nonay ha assenyalat que la demarcació està al nivell d'altres punts del nord d'Europa pel que fa l'accessibilitat per a persones amb cadira de rodes. "Què no es pot fer a Girona!", ha exclamat el bloguer, que assegura que els nivells de compromís i els graus d'implicació que ha vist a Girona no els ha conegut "enlloc més".
Acompanyant al vídeo que ha penjat a Internet, Nonay també facilita enllaços perquè la gent conegui amb detall algunes de les activitats que ha fet i explica, també, que Girona no només és una destinació idònia "per als més aventurers" sinó que també ofereix un turisme "més tranquil", basat en la natura, la gastronomia i el patrimoni.
El vídeo s'ha presentat aquest matí a Lloret de Mar on l'alcalde, Romà Codina, ha destacat que tenen la voluntat de seguir treballant per adaptar el municipi a persones amb cadires de rodes per tal de posicionar-se en turisme accessible.
Per la seva banda, el director del Patronat, Ramon Ramos, ha agraït a Nonay tota la feina de "promoció indirecta" que està fent per la destinació. Ramos ha reconegut que encara "queda molta feina per fer" en turisme accessible i ha remarcat que treballen per sensibilitzar empreses i municipis turístics per seguir avançant en aquest camp.