Neix la Cobla Pubilla Gironina

El grup femení s'ha presentat oficialment amb un concert que ha fet ballar a centenars de persones tot i la pluja

Cobla Pubilla Gironina. Aquest és el nom que han escollit les onze dones, d'entre 20 i 30 anys d'arreu de les comarques gironines, que han creat la primera cobla femenina de tot Catalunya. El grup, que compta amb el suport de l'Ajuntament de Girona, la Diputació de Girona i l'associació sardanista Amics de la Sardana Terranostra va néixer arran d'una juguesca ara fa dos anys entre unes quantes companyes de músics de sardanes.

"El món de la cobla és molt masculí i vam creure que era un projecte engrescador", ha ressaltat la impulsora de la formació, la soprano Maite Mer. La formació ja ha despertat l'interès de diverses companyies de sardanes que volen comptar amb elles. Ni la pluja que ha caigut aquesta tarda de diumenge a Girona ha aconseguit diluir l'emoció i les ganes d'escoltar els ritmes de la nova cobla femenina de les comarques gironines.

Centenars de persones s'han reunit a la plaça de la Independència de la ciutat al voltant de les sis de la tarda i han ballat sardanes seguint el so del trombó, el contrabaix o el flabiol d'aquest grup de dones, d'entre 20 i 30 anys, de les comarques gironines. En concret, provenen de l'Escala, la Bisbal d'Empordà, Cassà de la Selva, Banyoles, Parlavà, Girona i, fins i tot, de València. "Gran part de les noies formen part d'altres orquestres, cobles o grups musicals però s'han volgut unir per tirar endavant aquesta formació única", ha explicat la impulsora de la cobla i presidenta de l'Associació gironina Amics de l'òpera de Girona, Maite Mer.

La cobla gironina ha ofert un gran concert amb peces com 'L'estany de travertins', 'Neixen flors a Besalú, 'El Sereno' o 'Dóna'm la mà, canviarem el mon', una peça creada per una de les membres de la formació, Bàrbara Ardanuy. Aquesta cobla és el primer grup totalment femení d'aquestes característiques que hi ha a tot Catalunya. "El món de la cobla és molt masculí i com que no existia cap cobla similar formada per dones vam pensar que era un projecte molt engrescador", ha ressaltat Mer. La idea de crear aquesta formació va sortir ara fa uns do anys arran d'una "juguesca" entre diverses noies dedicades al món de la música i que acompanyaven a les seves parelles que també són músics de sardanes.

"Tot va arrencar quan vam fer un concert líric durant el dia de la dona treballadora on jo era la soprano i es barrejava la vessant lírica amb la cobla, a partir de llavors molta gent va començar a preguntar si podíem tornar a actuar en altres esdeveniments", ha explicat la impulsora del projecte. Després de diverses trucades i correus entre elles, les integrats del grup van decidir fer el pas i obrir les portes a aquelles noies que hi estiguessin interessades. "Es tractava d'una convocatòria oberta a tothom, vam rebre molts currículums i vam anar escollint segons la professionalitat i disponibilitat, no volem tancar les portes a gent jove això pot ser una plataforma per a joves estudiants", ha ressaltat Mer.

Tot i que la formació va estar pensant noms relacionats amb deesses com Mercuri o Venus, finalment s'han decantat per la Cobla Pubilla Gironina. De moment, ja hi ha diverses companyies de sardanes que s'han interessat i volen comptar amb la seva presència. L'Ajuntament de Girona, la Diputació de Girona i l'associació sardanista gironina Amics de la sardana Terranostra han col·laborat i promocionat aquesta nova cobla. La presidenta de l'entitat sardanista, Montserrat Ferrer, ha destacat que es tractava d'un "honor" poder comptar amb un grup femení d'aquestes característiques.