Mascarell: 'Persones com Carles Fontserè expressen que el que fem no és nou'

El conseller de Cultura ha reivindicat el procés sobiranista a Porqueres

Aprofitant l’obertura de la nova biblioteca municipal de Porqueres (Pla de l'Estany), Ferran Mascarell ha volgut reafirmar aquest matí les bases del procés sobiranista. Fent referència a Carles Fontserè (Barcelona 1916 – Porqueres 2007), dibuixant i cartellista destacat en el període republicà, exiliat durant la dictadura i resident a Porqueres des de la tornada de l’exili fins la seva mort, el conseller ha afirmat que el procés que viu Catalunya “no és nou, ve de molt enrere”.

En aquest sentit, ha volgut recordar que la construcció de noves biblioteques no és un projecte nou de la Generalitat, sinó que es remunta cent anys, en el context de la Mancomunitat (1914-1925) i ha volgut agrair especialment la presència de la dona de Fontserè, Terry Broch, a l'acte d'avui. En aquesta línia, ha assegurat que infraestructures d’aquest tipus ajuden a fer “un país una mica més culte, que progressa millor, més democràtic i més cohesionat”.

Porqueres estrena biblioteca

Si fa deu anys només era una idea, avui es pot dir que ja és una realitat. Catalunya estrena la seva biblioteca número 368 a Porqueres amb una clara vocació de ser un centre d’influència supramunicipal, que sigui referència pels ciutadans de la comarca i l’epicentre del nou nucli municipal a l’antic camp de futbol de Porqueres.

Per aquest motiu, l’alcalde de la població, Salvador Ros, ha afirmat que la inauguració de la biblioteca significa un punt i a part pel concepte de plaça Major. En aquest sentit, l’Ajuntament té la voluntat de crear aquest nou nucli que concentri l’activitat i el dinamisme que tradicionalment s’han vist desplaçats a Banyoles. La inauguració n’ha estat una mostra representativa i és que l’acte ha agrupat a desenes de veïns. Per una banda, els infants han pogut pintar individualment un retrat de Fontserè que formarà un mural que anirà situat a la zona infantil del nou centre. Per l’altra, la trobada ha comptat amb la participació de la colla castellera dels Esperxats del Pla de l’Estany, que ha descarregat un pilar de quatre just abans d’obrir les portes al públic.


La construcció de la biblioteca, de prop de 800 metres quadrats, ha constat amb un pressupost final d’obres que ronda el 1.200.000 euros, subvencionats parcialment pel Departament de Cultura (520.000 euros) i per la Diputació de Girona (350.000 euros) que es sumen a l’aportat per l’Ajuntament (330.000 euros). Pel que fa al manteniment, el vicepresident de la Diputació –avui president en funcions-  i alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, s’ha compromès des de l’organisme provincial, a proveir la biblioteca amb el capital necessari per la construcció, amb recursos humans i de nou fons documental, ja que ha reconegut que més enllà de la despesa inicial, el cost més elevat és el de manteniment.