Clam social contra la macroplanta de residus a Forallac

Entitats ecologistes presentaran una moció conjunta a tots els ajuntaments de la comarca a favor de l'Estratègia Catalana Residu Zero

Més de 60 persones i diverses entitats ecologistes de la comarca han participat aquest dissabte a la jornada per parlar sobre l'actual situació del projecte de la macroplanta de tractament de residus de Forallac (Baix Empordà) i el futur del jaciment ibèric dels Clots de Sant Julià, en tràmit per declarar-se Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN).

Les associacions i els veïns volen treure del municipi l'actual deixalleria municipal situada a 'Els Ramals' i protegir totalment el paratge dels Clots.

A més, han decidit presentar a tots els ajuntaments del Baix Empordà una moció conjunta a favor de l'aplicació de l'Estratègia Catalana Residu Zero que busca fomentar economies sostenibles i reduir al màxim les emissions.

La jornada, organitzada des de l'Associació de Veïns i Fills de Forallac, ha comptat amb la presència de l'exconseller de Medi Ambient i Habitatge i president de la Comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament de Catalunya, Salvador Milà, l'advocat de SOS Empordanet, Eduard de Ribot, el periodista i ecologista, Jordi Bigues, la portaveu del Centre d'Ecologia i Projectes Alternatius-Ecologistes de Catalunya, Mercè Girona, i el portaveu de l'entitat Amigues i Amics dels Clots, Pere Cuenca. A més, també s'havia convidat al conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Català, que no han pogut assistir-hi per motius d'agenda.

L'acte ha reunit una seixantena de persones a l'Ajuntament de Forallac. Des d'un principi, les diverses entitats i veïns de la zona han celebrat la decisió de la Direcció General de Qualitat Ambiental de tombar el projecte de la macroplanta de tractament de residus impulsat des de l'empresa Servitransfer i que, des d'un inici, comptava amb l'aprovació de l'alcalde del poble, Josep Sala. El batlle també estava convidat a assistir a la jornada social però no ha respost la invitació i tampoc s'ha presentat durant l'acte. Un fet que ha generat dures crítiques entre els ciutadans.

Durant la jornada, les diverses entitats ecologistes han ressaltat que la decisió de la Direcció General de Qualitat Ambiental - que es va conèixer aquesta setmana passada- dóna més força a les seves crítiques i suposa un nou impuls per mantenir l'oposició i les mobilitzacions en contra de la macroplanta. "Creiem que és el cop final, que l'empresa Servitransfer no tornarà a intentar tirar endavant la seva idea però hem d'esperar uns quinze dies per veure si presenten al·legacions", ha detallat el president de l'Associació de Veïns i Fills de Forallac, David Ros. "Tenim molts dubtes, potser la firma proposa fer-ho en un altre indret però nosaltres no ho volem ni aquí ni enlloc", ha ressaltat Ros.

En aquest sentit, les diverses entitats i veïns del poble han coincidit en manifestar que treballaran per treure de Forallac l'actual deixalleria municipal. "Es tracta d'una planta de residus sòlids urbans que es troba en un paratge urbà, al costat d'on es volia instal·lar la macroplanta i creiem que no hi ha de ser-hi, s'ha de traslladar a un indret més ben connectat", ha assegurat Ros. Segons el president de l'associació, l'actual planta de triatge "no és necessària". D'altra banda, des de l'entitat s'han mostrat a favor d'investigar si l'alcalde de Forallac ha comès irregularitats greus en aquest afer tal i com van avançar des de l'associació ecologista SOS Empordanet. "El comportament de l'alcalde de Forallac no ha estat el que havia de ser, de defensor del poble, s'ha aprofitat dels vots obtinguts i ha mantingut un tracte de favor continuat", han assegurat les diverses entitats.

Les associacions també han carregat contra "el silenci total" dels regidors del municipi que van votar a favor del projecte sense avisar que es volia construir una incineradora. Per tot això, els veïns i entitats volen que es protegeixi totalment el paratge dels Clots de Sant Julià que actualment es troba en procés de declarar-se BCIN. "Des del principi l'alcalde va impugnar que es tirés endavant aquesta forma de protecció i això és el no entenem", ha comentat l'advocat de la plataforma SOS Empordanet, Eduard de Ribot. En aquesta línia, el periodista i ecologista, Jordi Bigues, ha assegurat que treballaran perquè aquest paratge sigui declarat patrimoni de la comarca del Baix Empordà i es planifiqui un pla de gestió per mantenir el bon estat del jaciment ibèric i generi nous llocs de treball.

Ara fa uns mesos, des de SOS Empordanet ja es va anunciar que es volia treure la deixalleria i construir-hi un espai d'interpretació dels Clots. Una aposta que aquest dissabte ha rebut l'aprovació de tots els veïns i plataformes de la comarca. Concretament, des de l'Associació de Veïns i Fills de Forallac han explicat que s'està treballant en aquesta línia tot i que no tanquen portes a instal·lar-hi altres projectes similars per convertir l'espai en una zona d'oci, formació i difusió.

Finalment, les entitats han anunciat que presentaran una moció conjunta a tots els ajuntaments de la comarca del Baix Empordà a favor d'implementar l'Estratègia Catalana Residu Zero per busca aconseguir un model de producció, consum i gestió dels residus més sostenible, reduint emissions i la contaminació. Segons els participants, Palamós ja l'ha adoptat. La jornada també ha volgut servir per demostrar al consistori que, a partir d'ara, volen que s'informi i es consulti a tota la població abans de tirar endavant qualsevol projecte d'aquestes característiques. "No volem que es torni a fer mai res sense comptar amb la participació i la veu de la gent, és també una altra manera de demanar el dret a decidir", ha conclòs Bigues.