El servei de biblioteca arriba als llits del Trueta

Els malalts ingressats a l'hospital de Girona podran demanar llibres, revistes, pel·lícules o audiollibres

Des de la setmana passada, els pacients ingressats a l'Hospital Josep Trueta disposen d'un nou servei amb l'objectiu de fer-los més agradable la seva estada. Fruit d'un acord amb la Biblioteca Pública de Girona i l'Associació Biblioarreu, els malalts poden accedir a llibres, revistes, música, pel·lícules o audiollibres del fons de la biblioteca. El servei permet al pacient poder gaudir d'aquest material sense moure's del llit. 

Una voluntària de l'Associació Biblioarreu, l'Imma Garolera, passa cada dilluns i dimecres habitació per habitació per oferir als malalts algun del material que porta dins un carretó. "De moment hem fet una tria d'uns 300 llibres, molts de lletra gran perquè sovint els malalts no porten les ulleres per llegir", detalla la voluntària. Si el pacient no disposa del carnet de biblioteques, la voluntària els hi pot fer al moment i, d'aquesta manera, ja poden fer ús del servei. 

El pacient pot encarregar llibres

A banda del material que hi ha al carretó, els pacients poden fer encàrrecs d'altres publicacions del fons de la biblioteca. Gràcies a una persona que fa d'enllaç amb la biblioteca, el següent dia que la voluntària torna a l'hospital els porta el llibre o pel·lícula que han demanat. A més, no cal que tornin els llibres o les pel·lícules a l'hospital ja que se'ls poden emportar a casa i fer-ne entrega a qualsevol de les biblioteques de la xarxa pública dins el termini de préstec fixat.

A la vuitena planta de l'hospital existia una petita biblioteca amb llibres cedits i que gestionava la Creu Roja. Ara però, a banda de ser un servei itinerant que passa per les habitacions, el pacient pot accedir a qualsevol dels llibres del fons biblioteca pública, molt més ampli que el fons que tenia fins ara l'hospital.

El director de l'hospital, Antoni Juan Pastor, ha explicat que la definició de Salut segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS) no només fa referència a la salut física sinó al benestar de la persona i, per això, considera que aquest servei contribueix a fer més "amable" l'estada dels malalts i els seus familiars. "Ens fa il·lusió potenciar el binomi salut-cultura", ha remarcat el director, que considera que si s'aconsegueix aixecar l'ànim dels pacients això contribueix a la seva salut física.

La directora de la Biblioteca Pública de Girona, Lourdes Reyes, ha recordat que la biblioteca va tancar el 2 de setembre per traslladar-se al nou edifici i que, per tant, actualment només mantenen aquest servei i els clubs de lectura. "Com a biblioteca pública creiem que és una obligació portar la lectura al malalts", ha remarcat.

En els primers dies de funcionament, la voluntària responsable del servei assegura que estan tenint molt bona rebuda per part dels pacients. "L'altre dia un noi em va demanar el llibre de l'APM i quan em va tornar a veure em va dir que li feien mal els punts de tant riure", ha explicat com a exemple Imma Garolera.

Aquest és el primer servei que gestiona l'Associació Biblioarreu però la voluntat és estendre-ho a d'altres centres hospitalaris i centre geriàtrics. A més, també volen endegar un nou projecte -batejat amb "Un malalt, un lector"- per acostar la lectura als malalts. Per això, han fet una crida a voluntaris que puguin anar una hora per setmana a llegir en veu alta el llibre que el malalt desitgi. Els interessats es poden oferir-se a través de l'adreça electrònica biblioarreu.bpg@gencat.cat