Neix la Taula Municipal sobre la Pobresa Energètica de Girona

L'organisme treballarà perquè cap llar tingui mancances de confort per raons econòmiques

Aquest dijous s'ha constituït oficialment la Taula Municipal sobre la Pobresa Energètica de Girona que està composta per un representant de cada grup municipal, el defensor de la Ciutadania, tècnics municipals i el primer tinent d'alcalde i regidor de Sostenibilitat i Participació Ciutadana, Jordi Fàbrega, com a president.

La taula treballarà perquè cap llar gironina tingui mancances de confort per problemes econòmics i estudiarà mesures per cobrir les necessitats bàsiques energètiques dels veïns. L'ens també vol fer accions sobre educació energètica, contactarà amb altres ciutats que hagin treballat aquest tema i la redactarà un protocol d'actuació davant possibles causes de pobresa energètica.

La primera reunió de la taula també va servir per fer un anàlisis de la situació actual i del pla de treball a seguir durant els propers mesos. La taula està composada pels representants municipals Xavier Amores (CiU), Cuca Mascort (PP), Jordi Navarro (CUP), Núria Terés (ICV) i Carlos Palomares del grup mixt. A més també hi participa el defensor de la Ciutadania, Ramon Llorente, i diversos tècnics municipals.

La taula té com objectiu que "cap llar gironina tingui mancances de confort per problemes econòmics", tal i com ha explicat el regidor Jordi Fàbrega. La pobresa energètica és aquella dificultat o incapacitat de mantenir la llar a unes condicions adequades de temperatura a un preu just. A grans trets, es poden distingir tres causes de pobresa energètica, el baix nivell de renda, la baixa qualitat de l'edificació i l'augment dels preus de l'energia.

"Estudiarem l'aplicació de les mesures que estiguin al nostre abast per tal d'aconseguir cobrir les necessitats bàsiques d'energia de tots els gironins i gironines", ha ressaltat Fàbrega. Des de la taula també es potenciarà tota mena de accions relacionades amb l'educació energètica, es formarà els serveis municipals sobre aquests temes i es prendran acords amb diverses entitats del tercer sector per fer assessorament energètic als ciutadans. "El nostre objectiu és difondre bones pràctiques energètiques i donar a conèixer els drets i deures dels consumidors, les ajudes i subvencions que permeten millorar l'aïllament de les llars i la seva eficiència energètica", ha apuntat el regidor de Sostenibilitat i Participació Ciutadana.

A més, en aquesta primera reunió, també es van aprovar dues mesures en relació amb la diagnosi de la pobresa energètica de la ciutat. D'una banda, la inclusió d'indicadors de pobresa energètica a l'Observatori de la Ciutat i l'establiment de contactes amb altres ciutats que ja hagin treballat aquesta temàtica. Finalment, també es va aprovar la redacció d'un protocol d'actuació municipal davant possibles causes de pobresa energètica i la modificació de la tarifa de l'aigua per protegir el subministrament bàsic.