Les cinc estacions de muntanya que estan ubicades a la demarcació de Girona confien que l'arribada del fred i la neu, prevista a partir d'aquest diumenge, permeti arrencar la temporada d'esquí entre mitjans i finals de la setmana que ve. Aquest dimecres han presentat les diverses novetats que oferiran en un acte celebrat al Teatre Municipal d'Alp (Cerdanya) i que ha comptat amb l'assistència d'una quarantena de professionals del sector turístic de la Cerdanya i el Ripollès.
Precisament, les pistes d'alpí de les dues comarques -La Molina, Masella, Vall de Núria i Vallter 2000- han invertit uns 6,4 milions d'euros en diferents àmbits, entre els quals destaca la instal·lació i renovació de diversos canons per produir neu de forma més eficient.
Novetats i objectius per a la temporada
Els organitzadors han destacat la necessitat d’impulsar un turisme sostenible i responsable. Joan Plana, vicepresident del Patronat, ha remarcat que les destinacions de muntanya gironines combinen natura, cultura i gastronomia, amb valors com la sostenibilitat i la qualitat de vida. S’han presentat noves iniciatives com la ruta dels miradors de la Cerdanya, la guia de BTT sense fronteres, i els mercats de Nadal a municipis com Llívia i Camprodon.
Estat de les reserves i expectatives
De cara al Pont de la Puríssima, la Cerdanya i el Ripollès registren bones previsions d’ocupació. Els dies centrals del pont, les reserves a la Cerdanya assoleixen fins al 90%, mentre que al Ripollès es preveu una ocupació del 81% als establiments oberts.
Millores a les estacions d’esquí
- La Molina: Celebra el 25è aniversari del domini Alp2500, amb novetats al Telecabina Cadí-Moixeró.
- Masella: Incorpora millores en la neu artificial, la senyalització de pistes i espais renovats com les oficines i cafeteries.
- Vall de Núria: Presenta el primer vehicle 4x4 100% elèctric dins del projecte Ecovall.
- Vallter: Commemora el seu 50è aniversari amb esdeveniments especials al gener.
- Guils Fontanera: Ofereix itineraris d’esquí nòrdic i activitats en un entorn natural.
Reptes i balanç
Malgrat la disminució del 10% en pernoctacions el 2024 en comparació amb l’any anterior, el sector es mostra optimista gràcies a la diversificació de l’oferta i l’atractiu del Pirineu gironí per al turisme de proximitat. Els responsables han destacat l’allargament de l’estada mitjana, que ha passat de 2,15 a 2,23 nits per visitant.
Amb aquestes iniciatives, el Pirineu de Girona reafirma el seu compromís amb un model turístic integrador, adaptat a les necessitats del visitant i alineat amb els reptes ambientals i socials actuals.