Els Centres de Distribució d'Aliments preveuen atendre un 56% més de famílies aquest any

L'últim en obrir portes ha estat el centre de Torroella de Montgrí

La demarcació de Girona ha reforçat aquest servei de distribució d'aliments bàsics per a famílies amb necessitats en els últims mesos, ja que s'ha passat de tenir-ne un total de sis l'any 2012 a la previsió d'arribar a 10 aquest 2013. Aquest dijous s'ha inaugurat de forma oficial el centre de Torroella de Montgrí que cobreix la zona del Baix Ter -va obrir portes el 16 de juliol passat-, el novè que hi ha en marxa, i la previsió és que també ho faci el de Roses el novembre que ve.

Aquest reforç ha de permetre absorbir l'augment de la demanda que s'està registrant com a conseqüència de la crisi econòmica, de manera que esperen poder atendre 3.303 famílies més respecte l'any passat, passant de 6.107 a 9.500, és a dir un 56% més. En xifres globals representa es passa d'atendre 19.528 persones a la previsió d'arribar a 30.400 aquest any.

Un 43% més de cistelles bàsiques

Durant el 2012 es van distribuir un total de 60.023 cistelles o intervencions i aquest 2013 s'espera arribar a les 86.000, és a dir, un 43% més. Pel que fa al total de quilos d'aliments, l'any passat els CDA de Girona van lliurar 808.181 quilos, valorats en 1,1 MEUR, mentre que aquest any esperen arribar als 1.400.000 quilos per valor de 2,1 MEUR, incloent els aliments que arriben a través de les aportacions de voluntaris, el Banc d'Aliments i des de la Unió Europea. A banda, a Girona es van destinar 268.985 euros per a la compra d'aliments -179.323 quilos- i aquest any s'espera arribar als 450.000 euros -300.000 quilos- gràcies a les aportacions de les administracions.

En el cas del CDA de Torroella de Montgrí, aquest centre ha atès des de mitjans de juliol passat a un total de 392 persones -115 famílies- i ha fet 19 entregues, a raó de dues per setmana. En xifres globals, ha distribuït 9.580 quilos de menjar, sobretot llet i fruites i verdures. Cal destacar que aquest centre compta amb una nevera frigorífica que permet conservar els aliments.

El seu gerent, Cayo Gómez, ha assenyalat que alguns dels centres han doblat els usuaris acollits respecte l'any passat, com és el cas del de Palafrugell i el de Lloret de Mar, i d'altres han registrat un augment considerable. "Cada cop hi ha més famílies que necessiten recórrer a aquest servei bàsic", ha afirmat durant la inauguració oficial d'aquest dijous. Gómez considera que per donar una bona cobertura a la població caldrien entre 12 i 14 centres a la demarcació i ha explicat que en aquests moments s'està en converses per intentar obrir-ne un a Santa Coloma de Farners.

Per la seva banda, la directora dels serveis territorials de Benestar Social i Família a Girona, Montserrat Roura, ha reconegut la feina feta des de Càritas Diocesana de Girona per impulsar aquest tipus d'iniciatives tant "necessàries". També ha dit que el Govern preveu aquest 2013 es destini un total de 119.000 euros per a la compra d'aliments.

La "dignificació" de l'usuari

Un dels aspectes més importants del model de funcionament dels CDA, segons els seus impulsors, és que es "dignifica" a l'usuari, que pot escollir els productes que més falta li fa de les prestatgeries en funció dels punts que té. El bisbe de Girona, Francesc Pardo, recordava aquest matí com s'ha passat de "donar una bossa" amb allò que es tenia a poder garantir una cistella bàsica d'aliments a través de la fórmula de supermercat per punts. Un model, segona ha dit, que s'aparta de qualsevol tractament "paternalista" envers els usuaris.

El projecte dels Centres de Distribució d'Aliments compta amb la col·laboració de la Generalitat, la Diputació de Girona, la Fundació Banc dels Aliments de Girona, l'Obra Social 'la Caixa' i Càritas Diocesana de Girona i els voluntaris. En el cas de Torroella, també hi ha la col·laboració de Càritas Baix Ter i els ajuntaments de la zona, així com el de Torroella de Montgrí que assumeix les despeses i el lloguer del local situat al carrer Sant Antoni.