Xarxa Dones Girona vol que es torni a posar en marxa el registre de parelles de fet

La formació protestarà contra la llei de l'avortament el 28 de setembre

Aquest matí s'ha presentat a la Sala Miquel Diumé de l'Ajuntament de Girona la Xarxa Dones Girona, una entitat formada per associacions feministes de la ciutat, de les secretaries de dones de la UGT, CCOO i que compta amb la participació de representants de la CUP, ICV i PSC. Aquesta entitat va néixer l'any 2002 relacionada amb la Comissió de Societat i Igualtat i, durant aquests 11 anys, ha realitzat actes, mobilitzacions i ha estat defensant els drets de les dones. Avui, però, l'entitat ha volgut donar un pas endavant i s'ha presentat oficialment tot reivindicant la necessitat de "desencallar" el Pla d'Igualtat de la Ciutat i reinstal·lar el registre de parelles de fet.

En primer lloc, des de la plataforma han criticat la manca d'interès del consistori al voltant del Pla d'Igualtat de la Ciutat que compta amb finançament europeu i que va arrencar l'any passat. Des del col·lectiu han denunciat que "encara no s'ha portat a terme" cap dels punts previstos. "El passat mes de juny ens vam reunir amb el regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso, on li vam demanar que cada regidoria portés a terme dues accions però ahir ens vam tornar a trobar i no s'havia avançat", ha denunciat la portaveu de l'entitat.

Per això reclamen a l'ajuntament que "es posi les piles" i no "dilati en el temps" aquesta qüestió. En principi, el col·lectiu dóna fins al mes d'octubre perquè el consistori presenti les propostes concretes, amb indicadors, objectius i terminis. "Si l'ajuntament vol penjar-se la medalla que Girona és una ciutat amb mirada de dona i que lluita per a la igualtat, fem-ho efectiu i si no som capaços de portar-ho a terme, retirem-ho, siguem humils i honrats amb nosaltres mateixos", ha analitzat la portaveu.

D'altra banda, des de l'entitat també han avançat dues actuacions que volen realitzar en els propers mesos. En primer lloc, el proper 28 de setembre, l'associació farà una mobilització a la Rambla de Girona en defensa del dret a decidir de la dona sobre el seu cos i en contra la reforma de la llei de l'avortament impulsada des del govern estatal. Sota el lema, 'No ens la toqui...la pera', repartiran peres i fulletons entre els ciutadans que passegin pels carrers. D'altra banda, de cara al proper 25 de novembre - el Dia internacional contra la violència vers les dones- l'entitat vol sortir al carrer. "Hem de dir prou a la violència de gènere, estem al segle XXI i ens comportem com troglodites, cal educar en contra la violència i tenim previst fer alguna mena actuació, obra de teatre o mobilització però encara hi estem treballant", ha comentat Bosch.

"Indignades"

Durant la presentació, l'entitat també ha donat a conèixer que la Xarxa Dones Girona serà l'encarregada d'escollir el nom de la sala d'actes del nou centre cívic del Barri Vell i Mercadal que es va inaugurar el dissabte passat. "Demanem a l'ajuntament que tingui més en compte el pes de les dones i que utilitzi els noms de diverses dones de la ciutat tant vives com mortes que han lluitat en comptes de posar sempre noms d'homes", ha insistit Bosch.

Finalment, el col·lectiu ha carregat contra el consistori gironí per suspendre el registre de parelles de fet. "És indignant, ja hem entrat diversos escrits al consistori demanant que es torni a posar en marxa però no hem rebut cap resposta", ha ressaltat la portaveu. Des del col·lectiu asseguren que no hi ha motius de pes per eliminar aquest registre i han criticat la feina de la regidora de Juventut, Roser Urra, encarregada d'aquest àmbit. "Si té algun problema ètic o moral que no pot assimilar una cosa bona per a tota la societat, que s'ho faci mirar o canvi de feina", ha apuntat Bosch. La portaveu ha assgurat que no demanen la dimissió d'Urra però que "no hi ha cap excusa" per no tornar a posar en marxa el registre. "Si algú en feia un mal ús o hi havia frau, cal denunciar-ho a la justícia però no castigar a tota la ciutadania per això", ha conclòs. Per últim, Bosch també ha denunciat que hi ha diverses empreses subcontractades pel consistori gironí que no apliquen els plans d'igualtat interns o que, fins i tot, no disposen d'aquesta normativa.

La presentació en societat de l'entitat ha reunit una vintena d'assistents, entre veïns, representants de la CUP, PSC i associacions de la ciutat.