Clou el 8è Càntut de Cassà que ha ofert una trentena d'activitats

El 70% de la programació era gratuïta

El Festival Càntut ha tancat la seva vuitena edició aquest diumenge a Cassà de la Selva (Gironès) amb una gran acollida per part del públic, reafirmant-se com un referent en la preservació i difusió de les cançons de transmissió oral. Durant el cap de setmana del 15 al 17 de novembre, el festival ha ofert 30 activitats que han inclòs concerts, tallers, xerrades, cercaviles i àpats per cantar, entre altres propostes, amb més del 70% d’elles gratuïtes.

Les activitats han posat èmfasi en el cant comunitari, abordant aquest any el tema de les cançons de celebració, com les que s’interpreten per festivitats locals o en esdeveniments especials. Entre els actes més destacats hi ha hagut cercaviles, exposicions i concerts amb artistes com Germà Negre, Cocanha o Marina Rossell.

La presència al carrer ha estat especialment remarcable, amb activitats com la cercavila de la Colla Gegantera de Cassà o la Gramola del Càntut, que ha recopilat cançons tradicionals gravades per l’alumnat local. També han tingut un gran èxit els Dinars de Cantadors i els Hostals Càntut, que han esgotat les entrades, així com el concert per ballar Coi Dansem! amb la participació de diferents esbarts dansaires.

A banda de ser una trobada intergeneracional i col·laborativa, el festival continua consolidant el projecte Càntut, que inclou un arxiu digital amb més de 1.900 cançons i múltiples iniciatives per vincular la tradició oral amb la contemporaneïtat.

L’exposició “Cantàvem, cantem… i cantarem!”, que es podrà visitar fins al 22 de desembre, completa el programa amb una reflexió sobre la importància de preservar aquest patrimoni immaterial.

El festival, que ha atret públic de tot el territori, confirma un any més que les cançons de transmissió oral són una eina clau per connectar la cultura popular amb les noves generacions i per mantenir viu el llegat musical dels Països Catalans.